maandag 16 maart 2015

Topo-review: Lleida Climbs

In 2013 is een overzichtstopo verschenen van sportklimgebieden in de provincie Lleida in Catalonië. In deze topo is een selectie van 'de beste massieven' opgenomen die je in de provincie Lleida kunt vinden. De auteurs geven aan dat ze geen compleet beeld van elk klimgebied geven - daarvoor verwijzen ze naar de lokale topo's. Ze hebben een selectie gemaakt van populaire sectoren van een aantal gebieden, maar met voldoende routes om jaren vooruit te kunnen. Het kleinste gebied bevat 63 routes, het grootste gebied 211; al met al goed voor een topo met meer dan 400 pagina's.

De klimtechnische inhoud van de topo
Voorin de topo vind je een schematisch overzicht van alle klimgebieden. Zo kun je in één oogopslag zien wat de verschillende klimmassieven te bieden hebben. Per klimgebied geeft de topo informatie over de kenmerken van een gebied, de aanloop (voorzien van duidelijke kaartjes en GPS-coördinaten), de ligging tov van de zon, het type klimmen (overhang, verticaal, plaat, single- of multipitch). Verder wordt per route aangegeven wat de moeilijkheidsgraad is en hoe lang de route is. Op goede kleurenfoto's kun je goed zien waar je de routes kunt vinden. Het is weinig gebruikelijk in Catalonië om de naam van de route op de wand te schrijven - dus deze foto's zijn erg handig.Verder vind je informatie over de behaking, de benodigde klimspullen (70 of 80 meter touw en het aantal benodigde setjes) en de gebruikelijke gedragsregels bij de rots. Achterin de topo vind je een overzicht van de 'equippers' en een index met alle routes die zijn opgenomen in deze gids.

Algemene info

In de inleiding en in de advertenties vind je allerhande info over accommodatie, transport en het klimaat in Lleida. Het staat niet in de topo, maar via via weten we dat de opbrengst van de topo in ieder geval gaat naar (her)behaking.

Als je de topo van 2010 hebt...

De vorige topo dateert uit 2010 en is nog steeds goed bruikbaar, maar omdat van nagenoeg alle gebieden meer routes zijn opgenomen, is de nieuwe topo toch handiger. Bovendien is het klimmassief Fígols  toegevoegd. Om een indruk te geven van de 'groei' van de gebieden: Camarasa telde in de oude topo 243 routes, in de nieuwe topo staan 373 routes vermeld. En Camarasa is niet het enige gebied dat zo 'gegroeid' is.

Klimgebieden
Hieronder een lijst van opgenomen klimgebieden:
- Camarasa (373)
- St. Llorenç de Montgai (166)
- Cubells (71)
- Alòs de Balaguer (95)
- La Pauta (63)
- Santa Ana (158)
- Os de Balaguer & Tartareu (194)
- Santa Linya (98)
- Àger (130)
- Terradets (186)
- Vilanova de Meià (56)
- Abella de la Conca (100)
- Collegats (211)
- Oliana (80)
- Coll de Nargó (206)
- Perles (160)
- Tres Ponts (95)
- Cavallers (122)
- La Cova de Juncosa (22)
- El Cogul (boulder)
- Nieuw ten opzichte van de topo van 2010: Fígols (94)

Waardering
Non-stop waardering: 3,5 sterren

Praktisch
Titel: Lleida climbs. Selected sportclimbs in the Provence of Lleida
Auteurs: Pete O'Donovan en Dani Andrada
Talen: Engels, Catalaans en Spaans
Uitgave: POD CLIMBING 2013
ISBN: 978-0-9567006-2-9
Prijs: €30,-

Te koop: in ieder geval bij GomA II in Cornudella de Montsant (vlakbij Siurana), bij de kantoorboekhandel in Oliana en bij klimwinkels in de grotere steden (Lleida, Barcelona, Reus).

Esther

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten