dinsdag 24 maart 2015

Crag-info: Santa Linya

´Cova Gran´ in Santa Linya is misschien wel één van de bekendste klimgebieden van de wereld. Het dankt
zijn bekendheid niet aan de omvang van het klimgebied maar aan de moeilijkheid van de routes. Hier vind je meer negendegraads routes dan ergens anders op de wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beste klimmers ter wereld met regelmaat hier te vinden zijn. Naast ´Cova Gran´ heeft het dorp Santa Linya ook nog een veel minder bekende sector met klimroutes:  'Futbolin´.

Cova Gran
Zoals de naam al zegt is ´Cova Gran´ een grote grot. De wanden en het dak van de grot bestaan uit prachtige tufa-structuren. Alle routes die hier lopen zijn van af het begin af overhangend en gaan verder in extreme overhang naarmate ze verder in en door het dak van de grot gaan. Het instap niveau is hier ongeveer 7b+ en de meeste routes zijn bovenin de 8e graad tot en met 9b. In de topo zijn ruim 70 routes opgenomen. Een behoorlijk aantal van deze routes worden wel gevormd door een combinatie van delen van andere (kruisende) routes. Vanaf het einde van de lente tot aan het midden van de zomer is de grot gesloten i.v.m. archeologische opgravingen. De exacte data kunnen verschillen, informeer je dan ook vooraf als je in deze periode toch van plan bent om hier te gaan klimmen.

Futbolín
Deze sector die je ziet nog voordat je het dorp Santa Linya binnenrijdt heeft een totaal ander karakter en niveau dan ´Cova Gran´. Het is een verticale en soms ligt overhangende kalkwand met ongeveer 20 routes tussen de 6b en 7c+. Het is daarmee een goede plek om je even op te warmen voordat je naar ´Cova Gran´ gaat òf een prima plek om te klimmen als je de niveaus in ´Cova Gran´(nog) niet beheerst. Ondanks het beperkte aantal routes is het toch een leuke sector met een gevarieerd aanbod.

Behaking
De behaking in beide sector is over het algemeen prima. In ´Cova Gran´ zijn vrijwel alle routes vanaf 7c al voorzien van setjes. De betrouwbaarheid hiervan is natuurlijk sterk afhankelijk van de ouderdom van de schlinge en de slijtage van de karabiner.

Foto's
De foto's van Santa Linya

Beste tijd
Het voor- en najaar in de winter zijn de meest geschikte periodes om hier te klimmen. ´Cova Gran´ is erg beschut en krijgt juist in de winter voldoende zon omdat deze dan nog laag genoeg staat om tot achter in de grot te komen. ´Futbolín´ ligt ook op het zuiden maar het kan er wel flink waaien.Ook als het zonnig is kan de wind er zó fel zijn dat je er liever niet klimt of uit de wand waait...

Voorzieningen en overnachting
Santa Linya is een klein dorp met zeer weinig voorzieningen. We hebben er geen enkele winkel kunnen vinden; ook niet in het naburige Les Avellanes (op een delicatessenwinkel met zeer beperkte openingstijden na). In Les Avellanes is wel een bakker met onduidelijke openingstijden, maar als je ziet dat er iemand in de bakkerij aan het werk is dan kun je gewoon via de zijdeur naar binnen stappen en om brood vragen. Voor de rest van de boodschappen moet je naar Os de Balaguer of naar Àger waar kleine kruideniers zitten of eventueel nog verder doorrijden naar Balaguer waar diverse grote supermarkten en andere winkels zijn. In Santa Linya is een bar met vriendelijke locals (Teleclub). De eigenaars zijn erg vriendelijk, maar er is geen wifi.  De meeste klimmers gaan naar de bar La Terrasseta in Les Avellanes. Deze bar heeft wel wifi. Campings en hotels vind je niet in beide dorpen, maar in de directe omgeving zijn wel diverse hotels, hostals, appartementen e.d. te huur (b.v. via Tripadviser).  Als je met een camper of busje komt dan kun je overnachten op de parkeerplaats bij ´Futbolín´ (voormalig voetbalveld) of op de parkeerplaats bij ´Cova Gran´. Drinkwater vind je in beide dorpjes, maar ook bij Os de Balaguer (tegenover de bakker bij de kerk).

Nonstop-waardering
Wij geven dit gebied een 4 sterren-waardering.

Topo
- Lleida Climbs. Selected climbs in the Provence of Lleida, Pete O'Donovan en Dani Andrada, POD CLIMBING 2013, ISBN: 978-0-9567006-2-9, prijs: €30,-
- Salvatge Oest de Catalunya, Supercrack Edicions, 2006, ISBN: 9788460994640, prijs: €18,-

Klimgebieden in de buurt
- Àger
- Os de Balaguer
- Tartareu
- en nog een 20-tal andere klimgebieden in de provincie Lleida.

Pieter
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten