donderdag 26 maart 2015

Crag-info: Oliana

Oliana is al vele jaren is Oliana één van de bekendere klimgebieden van Europa. Als je naar rijdt en alle grote massieven in de omgeving ziet liggen, dan kun je je nauwelijks voorstellen dat waar iedereen het over heeft slechts een heel klein stukje rots is van 100 meter breed met de naam ´Contrafort de Rumbau´. Oliana dankt, net als Santa Linya, zijn bekendheid aan de vele routes met hoge moeilijkheidsgraden in de sector 'Contrefort de Rumbau'. Toen Adam Ondra hier de route ´La Dura Dura´ (9b+) klom, en daarmee de moeilijkste tot nu toe geklommen route ter wereld, stond Oliana definitief op de kaart. Naast de bekende sector ´Contrefort de Rumbau´ is er nog veel meer te doen in Oliana. Er is o.a. nog een kleine sportklimsector ´La paret de l'Obega Negra´ en daarnaast zijn er diverse (trad) multipitch routes.

´Contrefort de Rumbau´
Deze sector biedt een mooie kalkwand met diverse structuren. De routes variëren in niveau tussen 6a+ en 9b+, waarbij de meerderheid van routes in de 8e-graad zijn. De routes tot 7a zijn echter niet zo interessant, als je dit niveau klimt dan zijn er leukere gebieden in de buurt te vinden. De moeilijkste routes zitten in het midden van de wand. Deze routes zijn ligt overhangend en kunnen tot wel 50 meter lang zijn. De eenvoudigere routes vind je in de meer vertikale delen aan de linker- en rechterzijde. Met een 60-tal routes is het geen groot gebied. Maar aangezien de meeste klimmers meerdere pogingen verdeeld over meerdere dagen nodig zullen hebben om hier een route te klimmen, biedt het toch voor vele dagen of weken klimplezier. Wij geven dit massief een 4 sterren-waardering.

´La paret de l'Obega Negra´
Een kleine sector met een 20-tal routes op een vertikale wand. De moeilijkheden variëren tussen de 4c en 6b en het is daarmee voor een andere doelgroep geschikt dan sector ´Rumbau´. Het ligt niet bepaald op loopafstand van Rumbau en is daarom lastig te combineren als je met een groep bent met klimmers van verschillend niveau (tenzij je over meerdere auto's beschikt). Hier zijn wij zelf niet geweest - vandaar dat we er geen waardering aan toe kennen.

Behaking
De kwaliteit van de haken, standplaatsen en positionering van de haken is prima.

Foto's
De foto's van Oliana

Beste tijd
Het voor- en najaar en de winter zijn de meest geschikte periodes om hier te klimmen. ´Rumbau´ ligt tot vroeg in de middag in de zon. Het middendeel met de meest interessante routes is vaak ook beschut tegen de wind. In het linker- en rechterdeel kun je daar meer last van hebben. In het weekend kan het erg druk zijn met Franse klimmers die voor een weekendje komen.

Voorzieningen en overnachting
Oliana is een behoorlijk grote plaats met diverse soorten winkels, restaurants en supermarkten. Aan een pleintje vind je bijvoorbeeld bar/restaurant Palau met ruime openingstijden en prima wifi.  In Oliana is een camping en er zijn hotels, pensions en hostels. Als je met een busje bent dan zijn er naast de weg naar het massief mogelijkheden voor een bescheiden bivak. Het laatste (onverharde) deel is minder geschikt omdat de parkeermogelijkheden zeer beperkt zijn. In het centrum aan de hoofdweg is een bron voor drinkwater.

Topo
- Leida Climbs. Selected sportclimbs in the Provence of Lleida, Pete O'Donovan en Dani Andrada, POD CLIMBING 2013, ISBN: 978-0-9567006-2-9, prijs: €30,-
 - Roques, Parets i Agulles de Alt Urgell (voor o.a. de multipitch routes), Miguel Blanco, 2012, ISBN: 9788461572328, €25,-
 Beide topo's zijn te koop bij de kantoorboekhandel in Lleida (naast de tabakswinkel).

Klimgebieden in de buurt
- Coll de Nargo
- Perles
- Figols
- en nog een 20-tal andere klimgebieden in de provincie Lleida.

Pieter
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten