dinsdag 26 mei 2015

Crag info: Tres Ponts

Voor de meeste klimmers is Spanje een bestemming voor de wintermaanden. Maar aan sommige klimgebieden in Spanje kun je beter een bezoek brengen in een warmere periode van het jaar. Eén van die gebieden is Tres Ponts, gelegen in een smalle kloof in het noorden van Catalonië op de grens met Andorra. Wij hebben gebruik gemaakt van de topo Lleida Climbs en daarin worden slechts 3 sportklimsectoren genoemd. Er zijn er meer - en ook kun je er multipitchen. Hiervoor heb je de lokale topo nodig (zie hieronder bij topo's).

De rots en de routes
Op de hoofdsector van Tres Ponts vind je een mooi assortiment van lange sportklimroutes op steile en overhangende kalkrotsen. Veel routes zijn meer dan 30 meter en sommige zelfs 50 meter! Naast de hoofdsector zijn er nog twee kleinere sectoren:
- Placa d'en Marcel, een neigende wand met een tiental 5e graadsroutes
- Bon Combat, een sterk overhangende 'grot' met vooral routes tussen 7c en 8b+
Op de hoofdsector vind je voornamelijk routes tussen de 6b en 8a+. Waarbij wij een aantal 6b's erg 'hard voor de graad' vonden. De routes op de hoofdsector zijn al veel beklommen waardoor ze op een aantal punten soms al glad zijn. Voor de meeste routes (vanaf 7a) is dit nog niet echt storend.

De behaking
Over het algemeen is de behaking redelijk goed. Sommige routes hebben echter haken die op wat onlogische plekken zijn geplaatst. De kwaliteit van de standplaatsen is redelijk, maar het is bij sommige wel even opletten dat je touw niet over prusiktouwtjes schuurt (die gebruikt zijn om de haken te verbinden).

Beste tijd om te klimmen
Door de oostelijke ligging gaat ze zon al aan het eind van de ochtend uit de wand. Daarbij waait er vaak nog een fris windje door deze kloof. De beste tijd om hier te klimmen is dan ook het voorjaar (vanaf april) en het najaar. Met regen kun je in sommige routes nog prima klimmen.

Voorzieningen

Tres Ponts ligt dicht bij het plaatsje Organyà. Hier is o.a. een camping, een supermarkt en wat andere winkels. Ook is er een bron met drinkwater. Een grotere en goedkopere supermarkt vind je in La Seu d'Urgell en als je echt goedkoop wil winkelen en ook nog moet tanken dan rijd je 'even' door naar Andorra. In Organyà is er een zeer mooie bivak-voorziening bij een parapentveld. Om er te komen sla je aan de noordkant van Organyà net voor een viaduct linksaf. Vanaf hier volg je de bordjes naar de landingsplek. Wifi vind je in verschillende bars in Organyà. In de bar El Portal vind je ook mappen met topo's van multipitches in de regio.

Nonstop-waardering
Wij geven de sector Tres Ponts 4 sterren.

Klimgebieden in de buurt
In de buurt zijn nog diverse andere klimgebieden o.a.:
- Figols
- Coll de Nargo
- Perles
- Oliana
Voor nog meer gebieden zie de topo van 'Lleida Climbs'.

Topo's
- Lleida Climbs (O'Donovan, Andrada).
- Roques, parets i agulles de l'Alt Urell, guia d'escalades, Miguel Blanco, ISBN: 9788461572328, €23,75.
De topo's kun je iig kopen bij bar El Portal in Organyà.

Foto's
De foto's van Tres Ponts.

Pieter

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten