donderdag 7 mei 2015

Crag-info: Alòs de Balaguer

Bij het prachtig gelegen dorpje Alòs de Balaguer liggen vier zeer verschillende kleine klimmassieven. Wij hebben bij twee van deze massieven geklommen en we hebben er twee bekeken. De massieven zelf zijn erg klein (maximaal 25 routes) en je klimt er op kalk. Alòs de Balaguer ligt ten noord-oosten van Balaguer (ongeveer een half uur rijden).

El Balcó del Segre
Dit massief ligt dichtbij de weg en met een aanloop van zo'n 5 á 10 minuten ben je er al. Er zijn 17 routes, waarvan de zevendegraadsroutes aan de rechterkant van het massief (in het lager gelegen deel) niet bijzonder mooi zijn. De 7c+ 'Fes Pila, Maguila' op de hoofdwand vonden we wel mooi, maar erg hard. De achtstegraads routes zien er prachtig uit: tufa's en overhangend vanaf het begin. Voor mensen die deze graad klimmen, is het waarschijnlijk een erg leuk massief. 

L'Estret
Naast El Balcó del Segre ligt het massief L'Estret. Wij vonden het er weinig interessant uitzien en hebben er daarom uiteindelijk niet geklommen. In de topo ziet het er mooier uit dan in werkelijkheid. Je vindt er voornamelijk routes in de zesde-, zevende- en achtste moeilijkheidsgraad. De achtstegraads routes zijn meer overhangend met hier en daar een tufa; de overige routes voornamelijk steil of met een klein dakje op grijze kalk.

Racó del Segre
Bij Racó del Segre vind je 25 routes in de zesde- en zevende moeilijkheidsgraad. De routes variëren tussen de 14 en 18m. Hier en daar is de rots wat brokkelig. Wij hebben er enkele leuke routes geklommen. De wandeling er naar toe is erg mooi en duurt ongeveer een kwartier.

Barranc de San Martí
Bij het relatief nieuwe massief Baranc de Sant Martí zijn de routes tussen de 30 en de 53 m lang (volgens de top Lleida Climbs zonder tussentijdse standplaats!). Hier heb je dus een touw nodig van 80 meter. Eén route is 53m lang en één route is 45 m lang - hier is een touw van 100m handig... Er zijn 11 routes, voornamelijk in de zevendegraad. Er is één 6c+ en één 8a. De rots is roodachtig van kleur en hier en dar nog wat brokkelig. Wij hebben er niet geklommen, maar de topo noemt dit massief 'avontuurlijk'. Om hier te komen moet je 20 minuten lopen.

Cal Cari
Liefhebbers van het klimmassief Les Awirs in België kunnen hier hun hart ophalen: grijze plaat. Je vind er 25 routes, voornamelijk in de zesde graad. De routes zijn tussen de 12 en de 19m lang. Ook vind je er enkele routes met een UIAA-waardering: V en V+. De aanloop is bijzonder kort: 3 minuten. De 25 routes zijn verspreid over twee sectoren en het geheel zag er een beetje rommelig uit.


Beste tijd om te klimmen
De vier massieven liggen op het westen of zuidwesten. Geschikt dus voor in de winter, met uitzondering van massief 'El Racó del Segre': omdat dit massief in een kloof ligt, bereikt de laagstaande winterzon het massief niet. Volgens de topo kun je er het beste klimmen in de maanden september/oktober en maart/april. De overige maanden is het er óf  te koud óf te warm.

Voorzieningen
Wij hebben gezocht naar een winkeltje of een bakker, maar vonden hem niet. Wel kun je in Alós de Balaguer 'Noord' (volg de bordjes vanaf het zwembad) een bron vinden. Op twee plaatsen is het water niet gecontroleerd, maar bij de 'bron' in Alòs-noord is het water wèl gecontroleerd. Boodschappen kun je doen in Artesa de Segre (ongeveer een kwartier rijden). Bivakkeren kun je op verschillende plekken bij Alòs de Balaguer. Wij hebben een prachtig plekje langs de Segre gevonden.


De foto's
De foto´s van Alos de Balaguer

Klimgebieden in de buurt
Dit keer geen sterren-waardering - Alòs de Balaguer is leuk voor een paar dagen; wij zouden er geen 'hoofdbestemming' van maken. Maar met zó veel verschillende klimgebieden in de buurt kun je je zeker voor een lange tijd vermaken:
- Oliana
- Camarasa
- Sant Llorenç de Montgai
En nog een 20-tal andere klimgebieden in de provincie Lleida.

Topo's
- Lleida climbs, (O'Donovan,  Andrada)
- Salvatge Oest de Catalunya, Supercrack Edicions, 2006, ISBN: 9788460994640, prijs: €18,-.


Esther
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten