vrijdag 17 april 2015

Crag-info: Àger

Àger ligt ongeveer een uur rijden ten noorden van Lleida. In Àger hebben wij twee sportklimmassieven bezocht: Barranc de Grillons en Camp 300. Je kunt er ook multipitchen, hoog boven Ager vind je routes van 100 tot 300 meter. Beide massieven bieden een prachtig uitzicht de vallei waarin Àger ligt. De dagen dat wij er hebben geklommen, hebben we veel parapanters gezien. In Àger zitten twee parapantscholen, dus mocht je een keer niets te doen hebben op een rustdag... Verder is Àger bekend vanwege het 'Parc Astronòmic Montsant'. Dit observatorium wordt af en toe opengesteld voor publiek.

Camp 300
Dit massief ligt hoog boven Àger op ongeveer 1600m hoogte. Om er te komen moet je meer dan 10 kilometer omhoog rijden over een zigzaggende weg. Je parkeert er op een brede vlakte en via vaste touwen moet je een stukje omlaag klauteren naar de voet van de wand. Bij Camp 300 vind je iets meer dan 70 routes in de zesde, zevende en achtste graad. De stijl van klimmen doet een beetje denken aan Freyr: hele kleine crimpers op steile tot overhangende wanden met maar weinig structuur. De routes zijn tussen de 12 en de 30 meter lang.

Barranc de Grillons

Ook hiervoor moet je een eindje omhoog rijden, maar al na zo'n 3 kilometer bereik je een kleine parkeerplek op ongeveer 1200m hoogte. Daarna is het nog een kleine 10 minuten lopen. Bij Barranc de Grillons vind je iets minder dan 50 routes op steile kalk in de zesde en zevende graad en één 8a. De routes zijn tussen de 30 en de 40 meter lang. Vind je bij Camp 300 geen of nauwelijks structuur op de wand, hier vind je die wel: scheuren, gaatjes, randjes, ribbels. Wij vonden dit massief het leukst. Mooie lange routes met gevarieerde bewegingen.

De behaking
De behaking bij beide massieven is van goede kwaliteit. Er is gebruik gemaakt van boorhaken en ze zijn over het algemeen goed te 'clippen'. Ook de standplaatsen zijn van degelijke kwaliteit.

Beste tijd om te klimmen
Camp 300 heeft een zuid-oriëntatie en Barranc de Grillons een zuid-west oriëntatie. Ook al liggen beide massieven hoog, je kunt er prima klimmen op een zonnige dag in de winter. Bij Camp 300 ben je redelijk goed beschut tegen de wind. Bij Barranc de Grillons heb je iets eerder last van de wind, maar wij hebben er prima kunnen klimmen. Sterker nog: vanwege de kou in andere gebieden zijn we naar Àger 'gevlucht'.

Voorzieningen
In Àger zit een kleine kruidenier annex slagerij en een bakker. Verder vind je er tal van overnachtingsmogelijkheden: er zijn 2 campings en diverse hotels en hostels. Ook zijn er verschillende restaurants en café's. In het café 'Lo Torres' hebben ze wifi (en heerlijke patatas bravas). Een fonteintje met drinkwater hebben we niet gevonden. De dichtstbijzonde bron vind je bij Terradets (Font de les Bagasses) of in Os de Balaguer (vlakbij de kerk). Mocht je met een busje komen, bij beide massieven kun je prima staan, alhoewel het op de vlakte boven Camp 300 heel erg hard kan waaien. Maar iets lager gelegen, langs de weg, vind je voldoende plekjes om te staan. Let op: veel parkeerplekken zijn gereserveerd voor de parapantscholen.

Klimgebieden in de buurt
Dit keer geen sterren-waardering - Àger is leuk voor een paar dagen; wij zouden er geen 'hoofdbestemming' van maken. Maar met zó veel de verschillende klimgebieden in de buurt kun je je zeker voor een lange tijd vermaken:
- Terradets
- Tartareu
- Os de Balaguer
- Santa Linya
Voor nog meer gebieden zie de topo van 'Lleida Climbs'.

Foto's
De foto's van Ager

Topo's
- Lleida Climbs (O'Donovan ,  Andrada 2013)
- Montsec Oeste, L. Alfonse en X. Buxó, 1998, EAN:9789200021985, prijs: €14,50

Esther

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten