zaterdag 7 maart 2015

Topo-review: Chulilla editie 2013

In januari 2013 is er een nieuwe topo verschenen van Chulilla. De vorige topo waardeerden we met een anderhalf, deze topo is aanzienlijk beter! Kon je de vorige gids eigenlijk geen topo noemen, nu is er  dan echt een mooi en bruikbare topo verschenen.

De sectoren
Het is een compacte gids van zo'n 88 bladzijdes met kleurenfoto's van de verschillende sectoren. In totaal worden er 48 sectoren genoemd in de index, verdeeld over 4 gebieden. Opmerkelijk is dat 15 van de vermelde sectoren niet worden beschreven in de gids (onduidelijk is waarom ze wel vermeld worden).
Ondanks de foto's kun je niet altijd in één oogopslag zien waar welke route zit. Gelukkig staat er hier en daar een route op de wand geschreven en dan kom je er met wat doortellen wel uit. Wie de routes heeft geopend, en wanneer, staat er helaas niet bij.
Bij elke sector wordt middels picto's aangegeven hoe het massief ligt tov de zon, of je er kunt klimmen als het regent, hoe lang de aanloop is, of er beperkingen zijn (vogelbroedseizoen), hoe lang de langste route is en of er wordt gewerkt met zogenaamde 'old school grades'.

Touwlengte en waardering
Vreemd is wel dat bij sommige sectoren wordt vermeld dat de langste route 40m is en dat je dus een touw van 80m nodig hebt. Maar er wordt nergens vermeld welke routes dan zo lang zijn. Sommige sectoren hebben maar 1 route van 40 m.... Maar als je een 70m touw bij je hebt, kies je dat massief misschien niet, alhoewel je er prima kunt klimmen omdat de meeste routes minder dan 35m zijn. 
Ook vreemd aan deze topo is het gebruik van twee soorten waarderingen: de Franse en de 'old school grade'. Bij de old school grades kun je er van uit gaan dat als er staat dat een 6c route veel harde is dan 6c. Maar hoeveel harder en waarom er met twee maten wordt gemeten is onduidelijk.
Iedere gebied is voorzien van een eenvoudig maar duidelijk kaartje, je kunt zonder moeite de verschillende sectoren vinden.

Diversen
Nog steeds worden er hier en daar nieuwe routes geopend. Info daarover kun je vinden bij de hut El Altico. 
Tot slot geeft de gids summiere info over winkels, accommodatie, waterbronnen, de benzinepomp en het medische centrum in Chulilla. In de advertenties kun je verdere info vinden over de lokale bars, accommodatie en klimwinkels (in Valencia).

Waardering
Nonstop-waardering: 2,5 sterren

Praktisch
Titel: CHULILLA: guía de escalada. Climbing Guidebook
Auteur: Juan Antonio Roldán Gutiérrez (Pollo) e.a.
Talen: Spaans en Engels
Editie: januari 2013
Prijs: €17,-
Verkrijgbaarheid: bij de tabakswinkel in Chulilla (en waarschijnlijk in klimwinkels in Valencia en bij de hut in Chulilla)

Esther

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten