vrijdag 15 mei 2015

Crag-info: Terradets

Zoals diverse andere gebieden in de provincie Lleida, dankt Terradets (een kwartier ten zuiden van Tremp) zijn grote bekendheid aan een relatief kleine sportklimsector. Terwijl het gelegen is in een vallei die omringd is door enorme massieven waar nog veel meer te doen is. De sector die de meeste sportklimmers hier naar toe trekt is 'Paret de les Bruixes'. Daarnaast is er nog de bekende sportklimsector 'Regina'. Deze is door zijn langere aanloop (45-60 minuten) minder populair, behalve wanneer het te warm wordt voor Bruixes. De beide sectoren liggen in een kloof en kun je bereiken vanaf dezelfde parkeerplaats bij de waterkrachtcentrale. Verder kun je er nog multipitchen op enorm lange wanden in de kloof en er zijn nog wat kleinere sportklimsectoren met routes in de vijfde en zesde graad. Met de topo Lleida Climbs kom je een heel eind, maar de lokale topo geeft een completer beeld van deze regio.

'Paret de les Bruixes'
Bruixes (The Witches Wall) is een bijzonder mooie licht overhangende wand met allerlei mooi tufa-structuren. De wand biedt vooral veel mogelijkheden tussen de 7b en 8a, daarnaast zijn er nog diverse hardere routes tot en met 9a+. Door de populariteit van deze sector zijn de routes wel wat glad geklommen, maar voor de meeste routes is dit nog niet echt een probleem en ze zijn nog steeds bijzonder mooi. De eerste 10 routes aan de linkerkant van het massief kun je beter vermijden. Deze zijn vaak lelijk of totaal glad geklommen. In de hoofdwand vind je de mooiste routes. Als je op een lager niveau wil warm klimmen kun je beter naar de sector rechts van Bruixes gaan, daar vind je een aantal 6e graads routes (staan in de lokale topo, niet in 'Lleida Climbs'). Deze secor is een vooral geschikt in de winter. Vanaf het eind van de ochtend staat de zon in de wand - tot die tijd kan een donsjas nog nodig zijn. Een groot deel van de wand is beschut tegen wind en zelfs op dagen met lichte regen kun je hier vaak nog wel klimmen.

'Regina'

Deze sector hebben wij niet bezocht, maar we hebben andere klimmers er enthousiast over horen praten. Ook hier vind je veel routes op het niveau 7b - 8a+. Het is een overhangende wand met veel tufa's. Deze routes zijn nog niet gladgeklommen (wat verklaarbaar is door de lange aanloop). Deze sector ligt op het noordwesten en is daarom een stuk koeler. Zover wij hebben kunnen zien komt er in de winter bij laagstaande zon zelfs geheel geen zon in de wand. Deze sector is daarom veel meer geschikt voor het late voorjaar, de zomer en het vroege najaar als het op Bruixes te warm wordt. Maar ook dan kan het er nog fris zijn - neem je donsjas mee!

De behaking

De kwaliteit van de behaking (in Bruixes) is redelijk goed, maar wel een beetje wisselend. De eerste en tweede haak zitten soms wel erg hoog. Ook zijn in sommige routes één of meer haken in een tufa geplaatst, wat niet het meest solide gesteente is.

Voorzieningen
Overnachten kun je in de directe omgeving in de refugi (www.alberguedecellers.com) of voor wie meer luxe wil in hotel Terradets (www.hotelterradets.com). Beide gelegenheden bieden ook de mogelijkheid aan passanten om te douchen (4-5 euro). Bij de refugi kun je eventueel ook de was doen (5 euro wassen, 10 euro wassen en drogen). Ook voor internet kun je bij beide lokaties terrecht, alhoewel het bij de refugi heel erg traag was toen wij er waren en bij het hotel was het erg wisselend in snelheid. Voor boodschappen ga je naar Tremp (12km), waar diverse supermarkten en andere winkels zijn. Wij hebben in de buurt van het stuwmeer een picknickplek gevonden waar we prima konden bivakkeren. Stromend drinkwater vind je bij 'Font de les Bagasses' - bij een grote parkeerplaats in de kloof.

Waardering
Wij geven de sector Bruixes 4 sterren.

Klimgebieden in de buurt
- Tartareu
- Os de Balaguer
- Santa Linya 
- Collegats
- Àger
Voor nog meer gebieden zie de topo van 'Lleida Climbs'.

Foto's
De foto's van Terradets.

Topo's
- Lleida Climbs, O'Donovan, Andrada, (bevat voornamelijk Bruixes en Regina)
-Terradets, guía de escalada, Xavier Buxó y Luis Alfonso, Supercrack Editions, ISBN: 8460938492, €16,- (bevat ook de vele multi-pitch routes)

Pieter
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten