zondag 5 april 2015

Crag-info: Os de Balaguer

Een dik half uur rijden ten noorden van Lleida ligt het dorpje Os de Balaguer. Achter dit dorpje liggen amandel- en olijfboomgaarden èn een kleine kloof waarin je kunt klimmen. De kloof heeft een noord- en een zuidwand.

De rots en de routes
De rots is van wisselende kwaliteit. Her en daar zit het een en ander los en ook zijn niet alle wanden even 'mooi'. Sommige zien er erg rommelig  uit, met plantengroei en losse stukken rots. Toch vind je er een paar prachtige routes van zo'n 30 meter lang. De zuidwand telt bijna 50 routes, waarvan de meeste langer dan 20 meter zijn. Je vindt er met name zesdegraadsroutes, maar er zijn ook enkele hele mooie zevendegraads routes. De noordwand telt 16 routes van van ongeveer 25 meter. Hier vind je iets meer zevendegraads routes en verder alleen zesdegraadsroutes. Wij hebben alleen op de zuidwand geklommen - het was (in februari) te koud voor de noordwand.

De behaking
De behaking op de zuidwand is van goede kwaliteit (over de noordwand hebben we geen informatie). Er is gebruik gemaakt van boorhaken en ze zijn over het algemeen goed te 'clippen'. Ook de standplaatsen zijn van degelijke kwaliteit.

Beste tijd om te klimmen
Van Os de Balaguer wordt gezegd dat je er het hele jaar kunt klimmen omdat één wand een noordwand is en één wand een zuidwand. Wij hebben er geklommen in de winter op de zuidwand en dat was goed te doen. Je had er ook best wat beschutting tegen de wind.

Voorzieningen
In Os de Balaguer vind je een bakker en een slager - beide verkopen ook groente, fruit en conserven (de slager heeft een wat ruimer assortiment). Tegenover de bakker, vlakbij de kerk, vind je een fonteintje met goed drinkwater. In Os de Balaguer zijn diverse café's en restaurants. Wij hebben er geen camping, hotels of hostels gezien, maar in Balaguer (een kwartier rijden vanaf Os de Balaguer) en in Les Avellanes (ook een kwartier rijden) kun je terecht op diverse adressen. In je busje kun je prima bij het massief bivakkeren; het is een mooie plek  tussen de olijf- en amandelboomgaarden, met zicht op het massief èn het dorp.

Klimgebieden in de buurt
Os de Balaguer is leuk voor een paar dagen; maar met zó veel de verschillende klimgebieden in de buurt kun je je zeker voor een lange tijd vermaken:
- Tartareu
- Àger (Camp 300 en Barranc de Grillons)
- Santa Linya (Cova Gran en Futbolín)
Voor nog meer gebieden zie de topo van 'Lleida Climbs'.

Foto's
De foto's van Os de Balaguer

Topo's
- Lleida climbs, (O'Donovan,  Andrada)
- Salvatge Oest de Catalunya, Supercrack Edicions, 2006, ISBN: 9788460994640, prijs: €18,-.

Esther
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten