zondag 26 april 2015

Crag-info: Collegats

Vlakbij La Pobla de Segur, een kwartier rijden ten noordoosten van Tremp liggen de klimmassieven van Congost de Collegats. Links en rechst van de rivier La Noguere Pallaresa vind je verschillende klimmassieven - van kalk en van conglomeraat. Je kunt er zowel multipitchen als sportklimmen. Wij hebben drie sportklimsectoren bezocht. De niet bezochte sectoren vonden we er niet zo interessant uitzien (versnipperd, brokkelig, klein) maar misschien is het er wel leuk klimmen. We hebben er wel veel Spamjaarden naar toe zien gaan. In de topo 'Leida Climbs'worden 8 massieven beschreven.

Sector Cine
Bij Cine hebben we twee dagen geklommen om een beetje gewend te raken aan het klimmen op conglomeraat. Het soort conglomeraat dat je hier vindt, lijkt veel op het conglomeraat waarop je klimt in Riglos: grotere en kleinere bollen en slopers. Nadat we hier geklommen hadden, zijn we naar Riglos gegaan voor multipitch routes. De rots is redelijk stabiel en ook de behaking is over het algemeen prima. Van sommige routes is de instap erg hard in vergelijking met de rest van de route. Heb je de instap gehad, dan is het daarna vaak 'trap lopen'. Voor boulderaars zijn deze routes waarschijnlijk erg leuk. Deze sector ligt op het zuiden - iets hoger gelegen op een helling. De zekeraar staat vaak wat beschut tegen zon of wind. In sector Cine vind je voornamelijk zesde- en enkele zevendegraadsroutes van zo'n 20 à 30m lang. Ook vind je er routes met een UIAA waardering (denk aan V of IV). In totaal vind je er iets meer dan 60 routes. Vlak ernaast ligt nog een kleiner massief van conglomeraat met nog eens 20 routes, met name in de zevende graad.
De aanloop is ongeveer 15 minuten.

Sector La Pedrera
Bij sector La Pedrera moet je wat meer je best doen om er te komen. Het ligt aan de overkant van de rivier en er is geen brug maar een zogenaamde 'tirolienne': een staalkabel waarlangs je naar de overkant kunt. In de topo wordt ervoor gewaarschuwd dat je hier alleen aan moet beginnen als je bekend bent met de tirolienne-techniek. De canyoners maken hier vaak gebruik van en zij gebruiken een speciale katrol waarmee ze binnen een paar seconden aan de overkant zijn. Je kunt er ook op eigen kracht 
gebruik van maken, maar dan duurt het wat langer - wij hebben oude karabiners en wat katrollen gebruik om onszelf en de rugzakken naar de overkant te brengen. En leren handschoenen zijn een must: de staalkabel is hier en daar ERG scherp! Het kostte ons ongeveer 10 minuten om over het water heen te komen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 15 minuten lopen tot aan de tirolienne.
De sector La Pedrera is een westwand en de zon komt om ongeveer 3u in de and, maar gaat er rond 5u alweer uit - je klimt in een kloof en de zon verdwijnt op een gegeven moment achter het tegenovergelegen massief.
In deze sector vind je voornamelijk zevendegraadsroutes op kalk. Er zijn ook enkele routes in de zesde- en achtstegraad. De meeste routes zijn steil of licht overhangend en je vindt er veel schollen en smalle randjes. De routes zijn over het algemeen 'lang', zo rond de 35m. Twee routes (een 7a+ en een 7c+) zijn wel 45m lang. De 7a+ hebben wij met een 80m touw gedaan - met wat touwrek haalden wij het net. Er zijn in totaal 38 routes.
De behaking is wat wisselend - de ene keer is de route erg prettig behaakt, de andere keer komt de haak net nà een harde pas waarin je zeker niet wilt vallen. Dat maakt de routes soms onnodig spannend.

Sector La Terrasseta
Deze sector ligt tegenover La Pedrera. Je vindt er slechts 9 routes. Je klimt er op steile of licht overhangende kalk in de zesde of zevende graad. De routes zijn over het algemeen wel aardig, maar hier en daar is de kalk wel wat brokkelig. Deze sector heeft zon tot ongeveer 1u. De routes variëren van 25m tot 38m. Een 70m heb je zeker nodig en als je de 7c+ wilt doen is een 80m touw aanbevolen. De aanloop is ongeveer 15 minuten.

Parkeer-waarschuwing voor La Pedrera en La Terrasseta
La Pedrera en La Terrasseta liggen aan de zogenaamde 'oude weg' naast de tunnel. Canyoners hebben vaak een parkeerverguning om hier te mogen parkeren. Er wordt (iig met feestdagen) streng gecontroleerd - parkeer je er toch, dan riskeer je een boete van €40,-. Onze ervaring is dat er in Catalonië weinig wordt 'gehandhaafd' daar waar verbodsborden staan, maar hier hebben we gezien dat klimmers toch een boete kregen.

Voorzieningen en andere activiteiten

In La Pobla de Segur vind je alles wat je nodig hebt: een camping, verschillende soorten logies, twee supermarkten, verschillende bakkers. Je kunt in de kloof ook prima bivakkeren met een busje. Bij parkeerplaats Morreres is het het rustigst wat betreft verkeerslawaai. Op de parkeerplaats bij Font de la Figuereta kun je heel goed gieren spotten (vale gieren en een enkele aasgier) en er is een bron. Hier sta je echter dicht bij de drukke weg en ook 's avonds en 's ochtends vroeg komt er veel verkeer langs. Op beide parkeerplaatsen vind je picknickbanken.
Wifi hebben we er niet gevonden.
Mocht je het leuk vinden, dan kun je ook gaan raften of aan canyoning doen - tijdens het paasweekend hebben we heel wat rafters en canyoners zien langskomen door de rivier.

Foto´s
Foto´s van Collegats

Klimgebieden in de buurt
In de buurt vind je nog veel andere gebieden, zoals:
- Terradets
- Abella de la Conca
- Àger
- Vilanova de la Meià
- Santa Linya
Voor nog meer gebieden zie de topo van 'Lleida Climbs'.

Topo's
- Lleida climbs. Selected sportclimbs in the Provence of Lleida, Pete O'Donovan en Dani Andrada, POD CLIMBING 2013, ISBN: 978-0-9567006-2-9, prijs: €30,-.
- Collegats: Baix Pallars, Conca de Dalt, Armand Ballart, Marc Ollé, Mariona Orfila, 2010, ISBN: geen, prijs: €20,-.

Esther
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten