dinsdag 28 april 2015

Crag-info: Tartareu

Zeven kilometer ten noorden van Os de Balaguer ligt Tartareu. Aan de rand van dit kleine dorpje vind je een klimmassief met relatief korte en voornamelijk steile routes. De topo 'Lleida Climbs' heeft iets meer dan 100 routes opgenomen van dit gebied, maar in totaal zijn er ongeveer 190. Voor de complete lijst van routes heb je de lokale topo nodig (Salvatge Oest de Catalunya). 
 
De rots en de routes
De meeste routes variëren in lengte van 12 tot 25 m. Je vind er voornamelijk zesde -en zevendegraadsroutes en een enkele achtstegraadsroute. Het massief ziet er vanaf een afstand weinig aantrekkelijk uit (grauw, klein), maar van dichterbij blijken de routes er toch wel interessant uit te zien. De onderlaag is vaak erg bobbelig (met slopers en bollen), de bovenlaag heeft veel meer randjes en gaatjes. De routes zijn wel wat eenvormig van aard en de rots is hier en daar wat brokkelig. Je klimt er op een combinatie van dolomiet en kalksteen. De behaking is over het algemeen prima. Met een aanloop variërend van 5 tot 15 minuten ben je bij de wand.

Beste tijd
Het massief is op het oosten georiënteerd - in de ochtend heb je er zon, vanaf het middaguur klim je in de schaduw. Aan de voet van de wand staan bomen, de zekeraar kan dus de hele dag in de schaduw staan. Dit massief is vooral geschikt voor de warmere maanden van het jaar. In de winter is het er te koud.

Voorzieningen
In Tartareu hebben wij geen voorzieningen zoals winkels of logies gezien - daarvoor kun je het beste terecht in Os de Balaguer. Aan de weg onderaan het massief is het erg zanderig en smal - niet zo geschikt voor bivak met een busje. Wij hebben iets lager gebivakkeerd, aan het begin van Barranc d'Espinau (zie topo), op een klein plekje naast de droogstaande rivier. Aan de binnendoorweg naar Os de Balaguer vind je betere bivakplekjes voor een busje.


Klimgebieden in de buurt
Tartareu is leuk voor één of enkele dagen; maar met zó veel de verschillende klimgebieden in de buurt kun je je zeker voor een lange tijd vermaken:
- Os de Balaguer
- Àger (Camp 300 en Barranc de Grillons)
- Santa Linya (Cova Gran en Futbolín)
Voor nog meer gebieden, zie de topo van 'Lleida Climbs'.

Foto's
Foto´s van Tartareu

Topo's
- Lleida climbs, (O'Donovan,  Andrada)
- Salvatge Oest de Catalunya, Supercrack Edicions, 2006, ISBN: 9788460994640, prijs: €18,-.


Esther
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten