zondag 17 mei 2015

Topo-update Riglos

In maart 2012 is de zesde editie uitgekomen van de topo van de hand van Felipe Guinda: Escalada en LosMallos de Riglos. De gids lijkt inhoudelijk weinig te verschillen van de vorige versie. Dat is jammer, want daar mankeerde nog best het een en ander aan. Wel is de nieuwe topo duidelijker van opmaak en hij bevat meer foto's (ter illustratie) en historische achtergrondinformatie.
 
Eén echte verbetering, één nieuw minpunt
Op één punt is de topo echt verbeterd: de tekeningen van de routes zijn stukken duidelijker. De routes zijn zowel met verschillende kleuren lijnen ingetekend in redelijk duidelijke foto's, maar van iedere route is ook nog  een aparte tekening te vinden met info over de route. Bij de trad routes wordt meer informatie gegeven over standplaatsen en eventuele behaking dan bij de andere routes.
Helaas heeft deze topo ook een (nieuw) groot minpunt: de foto's van de routes zijn niet altijd compleet. Sommige routes kruisen elkaar of komen op een bepaald moment samen, maar dat is niet altijd af te leiden uit de foto of de route-info. Zo kwamen wij tot onze verrassing niet één maar twee touwgroepen tegen in de laatste lengte van een route - we wisten dat we buren hadden met wie we de laatste lengte deelden, maar zij bleken ook weer buren te hebben en ook die hadden dezelfde laatste lengte in hun route zitten. Zo hingen we op de laatste standplaats samen met onze buren lange tijd te wachten tot de derde touwgroep de laatste lengte had geslecht.Blader dus goed heen en weer in de topo, als je niet van zulke verrassingen houdt.

Wat als je de oude topo nog hebt?
Mocht je de oude topo nog hebben, dan kan de nieuwe topo een goede aanvulling zijn. De route-informatie in de oude topo is iets beter, maar de tekeningen van de routes zijn in de nieuwe topo een stuk duidelijker. Als je het Spaans machtig bent, zijn de verhalen in de nieuwe topo rondom de geschiedenis van de routes wellicht leuk om te lezen.

Opmerkelijk
In Riglos was de topo van Felipe Guinda niet verkrijgbaar. Wel kun je de topo Riglos Vertical kopen. Wij hadden deze topo elders al ingekeken en onze indruk was dat de topo van Felipe Guinda toch iets duidelijker was.  Voordeel van de topo Riglos Vertical is dat het boek 'completer' lijkt te zijn. Niet alleen de massieven in Riglos zijn in de topo opgenomen, maar ook nog een groot aantal andere massieven in de regio (waaronder enkele sportklimgebieden). Mocht je er langere tijd verblijven, dan is dit wellicht ook een optie. Bovendien is Riglos Vertical meertalig. Handig als je Spaans niet zo heel erg goed is.

Tips
- Op internet kun je verschillende tekeningen van de populaire routes vinden. Het kan handig zijn om deze even naast de Spaanse topo's te leggen.
- Bij de bar El Punto (en wellicht ook bij de hut) kun je (summiere) aanvullende informatie vinden en informatie over nieuwe routes.

Nonstop waardering

Wij geven deze topo 3 sterren (een halve punt meer dan de voorgaande editie).

Titel: Escalada en Los Mallos de Riglos. Más de 20.000 metros de escalada.
Auteur: Felipe Guinda
Taal: Spaans
ISBN: 978-84-8321-372-8
Uitgave: 6e editie maart 2012, uitgeverij Prames
Prijs: €25,-
Te koop: In ieder geval bij de klimwinkel Barrabes in Huesca en online.
In Riglos hebben wij deze topo niet gezien.

In Riglos wordt momenteel een andere topo verkocht:
Titel: Riglos Vertical, guía de escalada
Auteurs: Chema Agustín en Miguel Carasol 
Taal: Spaans, deels Engels en Frans
ISBN: 9788494084102
Uitgave: 1e editie 2013, Riglos Vertical
Prijs: €28,50
Te koop: in Riglos bij de hut, de bar El Puro en de souvenirwinkel/kruidenier.

Esther

©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten