dinsdag 5 mei 2015

Bijzondere ontmoetingen in Catalonië

Bij de verschillende klimmassieven of op bivakplekjes ontmoeten we vaak andere klimmers. Sommigen Bivak bij de rotsen'). We zijn nu een dikke drie maanden op reis en we hebben weer een paar leuke mensen ontmoet.
van hen zijn ook voor langere tijd op reis. Of ze hebben hun dagelijks leven zodanig hebben aangepast dat ze zo vaak als mogelijk kunnen klimmen. Iedereen reist op een andere manier, maar wat we gemeen hebben is dat we vaak bij de rotsen te vinden zijn (zie ook '

Verhuizen van Engeland naar Frankrijk
Zo hebben we in Terradets en Collegats een Brits echtpaar ontmoet dat het natte Engelse weer helemaal zat was en 16 jaar geleden besloten heeft om naar Nice te verhuizen. Alle vakanties werden al klimmend in Frankrijk doorgebracht en op een gegeven moment stelden ze zich de vraag 'Waarom gaan we hier eigenlijk niet wonen?'. Huis verkocht, caravan in Zuid-Frankrijk gehuurd, werk gevonden, huis gevonden en klimmen maar! Ze werken allebei op een internationale school en hebben dit schooljaar een sabbatical - ze brengen het jaar grotendeels klimmend in Spanje en Catalonië door. Net als wij bivakkeren ze in een kleine kampeerbus,met dit verschil dat ze ook nog een bordercollie bij zich hebben.

Klimmen in Catalonië
Een Catalaanse klimmer die we tijden de kerstvakanties al wel vaker tegen kwamen in Siurana en Margalef, zagen we nu in Santa Linya en Collegats weer. Hij bleek net als wij op dit moment niet te werken, maar zoveel mogelijk te klimmen. Zijn bedrijf heeft hij moeten sluiten en omdat hij de ruimte had om het even rustig aan te doen besloot hij om ruim een jaar te gaan klimmen (van winter tot en met winter). Zijn huis heeft hij verhuurd. De afgelopen winter heeft hij een appartement in Margalef gehuurd en nu heeft hij in Benasque een appartement gehuurd. Hij wil in de zomer zoveel mogelijk in de Pyreneëen gaan klimmen en in de winter wil hij er ijsklimmen.  Samen met zijn teckel reist hij in een kleine kampeerbus en bivakkeert hij bij de rotsen als hij op pad is. Tussendoor gaat hij nog wel eens 'naar huis'. 

Van het Midden-Oosten naar Europa
En we hebben een deeltijd-profklimmer ontmoet die overweegt om zich in Europa te vestigen. Hij klimt al sinds enige jaren een paar maanden per jaar in Europa en op dit moment is er niets dat hem bindt aan zijn vaderland. Omdat hij daar niet meer veel kan doen (klimmen is er maar op een paar plaatsen toegestaan), is verhuizen misschien een optie. Naast het klimmen werkt hij als fysiotherapeut, iets dat hij ook hier zou kunnen doen. 

Japanners in Catalonië
Ook hebben we een aantal Japanse klimmers ontmoet. Onder hen was een echtpaar dat als zelfstandige is gaan werken om meer tijd te kunnen besteden aan klimmen. In Japan is het heel normaal om maar 2 weken vakantie te hebben - tenzij je voor jezelf werkt. Ze komen al enige tijd elke winter naar Catalonië en dit jaar hebben ze er zelfs 3 maanden doorgebracht! In september komen ze terug - dan gaan ze klimmen in Rodellar.

En de profs natuurlijk...

Ook hebben we aan aantal professionele klimmers gezien en gesproken, en aan hun kun je vaak al van verre zien dat ze kunnen 'leven' van het klimmen of er in ieder geval niet veel kosten aan hebben. Gesponsorde setjes, touw en gordel in dezelfde kleur, prachtige zonnebrillen, kekke mutsen (geen helm), fancy kleertjes in felle kleuren en niet te vergeten: vaak alles van één en hetzelfde merk. De profs bivakkeren over het algemeen niet met een busje, maar ze verblijven vaak in een appartement of bij klimvrienden. Grappig vond ik dat we op een gegeven moment een klimster ontmoetten die in Oliana 'op vakantie' was om even afstand te nemen van een hard project waaraan ze in Siurana bezig was... Tja, we delen de passie, maar het niveauverschil zal er altijd wel blijven.

Esther

©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten