woensdag 12 november 2014

Crag-info: Val Durance, deel 3: "Vallée de la Clarée en Vallée Étroite"

In het Franse Val Durance zijn tientallen sportklimgebieden te vinden. Geen van alle groot genoeg om er lang te verblijven, maar samen maken ze Val Durance tot een leuke bestemming voor sportklimmers. Na ons bezoek aan een aantal gebieden rond Briançon en L'Argentière-la-Bessée  hebben we ook drie (van de twaalf) klimgebieden in Vallée de la Clarée en Vallée Etroite bezocht. Deze gebieden liggen ten noorden van Briançon, vlakbij de Italiaanse grens.

De gebieden

Paroi des Militaires
Paroi des Militaires is een massief in Vallée Étroite waar je zowel kunt sportklimmen als multipitchen. Je vindt er voornamelijk vijfde, zesde en zevendegraads sportklimroutes. Er zijn twee 8a-routes. Wij hebben twee multipitch-routes van ongeveer 180 meter gedaan, in de zesde en zevende graad. In onze topo waren het de enige twee routes, maar in de wand hebben we meerdere (en langere) routes gezien. Die vind je waarschijnlijk in de topo 'Oisans Nouveau, Oisans Sauvage. Livre Est' van Jean-Michel Cambon. De rots is wel wat brokkelig als je hoger in de wand komt. Best vervelend, omdat er aan de voet van de wand mensen aan het sportklimmen kunnen zijn. De wand ziet er prachtig uit en wij vonden de twee multipitches (Albatros en Tomahawk) erg mooi. De sportklimroutes zagen er vooral bij de sector "Compétition" (6b+ / 8a) leuk uit. Door het slechte weer hebben we er niet kunnen klimmen, maar we komen er zeker nog een keer voor terug. De aanloop is trouwens perfect: je kunt parkeren onder aan de wand. En vlakbij de wand vind je een toilet en stromend water. Het is een noordwand, dus op warme dagen in de zomer ideaal! Je hebt tot ongeveer 12u zon.

Paroi de la Grotte
Vlakboven Plampinet vind je Paroi de la Grotte. Een klein kalkstenen massief, met 37 routes. Je vindt er voornamelijk routes in de zesde en zevende graad, maar er zijn ook enkele vijfdegraads routres. De routes zijn relatief lang - tussen de 20 en de 40 meter. Het kan er stevig waaien - maar op een warme zomerdag is dat wel prettig. Je klimt op een westwand. Wij vonden de routes over het algemeen wel mooi, maar hier en daar is de rots wat brokkelig. Met zo'n 15 minuten lopen over een duidelijk pad, ben je zó bij de wand.

Paroi qui répond
Dit massief is ook niet zo groot: iets meer dan 50 routes, variërend van 4b tot 7b+. De aanloop is kort - afhankelijk van de sector die je zoekt, heb je 2 of 15 minuten nodig om er te komen. Over het algemeen is de wand op het zuid-westen georiënteerd, maar de zekeraar staat tussen de bomen, dus op warme zomerdagen is dat wel prettig. Je klimt er op kalk, de routes zijn tussen de 15 en de 30m lang en de routes zijn erg gevarieerd. Je kunt op echt steile wand klimmen, met minimale greepjes. Maar je hebt ook een paar routes door een stevig dak met slechts onder en zij-grepen om je op voort te bewegen. Ook hier komen we waarschijnlijk nog wel eens terug.

Andere gebieden
In vallée Clarée en Vallée Étroite zijn nog 9 andere klimgebieden. Je kunt er zowel multipitchen als sportklimmen. Deze gebieden staan allemaal in de overzichtstopo van Val Durance. De routes in deze gebieden variëren in niveau van 3 tot 8a.

Overnachten, boodschappen, wifi en mobiel bereik
In Névache en bij sommige boeren kun je brood, kaas en boter kopen. Heb je meer boodschappen nodig, dan kun je dat doen in Briançon en in Badonecchia (Italië). In Vallée Clarée heb je goed mobiel bereik. In Vallée Etroite heb je nauwelijks mobiel bereik. Wifi hebben we niet gevonden. Er zijn een aantal (gemeentelijke) campings in Callée Clarée en in Bardonecchia. Ook zijn er verschillende gites en hotels. Je mag officieel niet wild kamperen, maar wij hebben met ons busje in Vallée Étroite probleemloos kunnen bivakkeren. Het lijkt erop dat busjes getolereerd worden. In Vallée Étroite heb je bij paroi des Militaires stromend drinkwater en een wc.

Behaking, beste seizoen
Voor informatie over de behaking en het beste seizoen, zie: crag-info Val Durance Briançon.

Foto's
Vallée de la Clarée en Vallée Étroite

Topo's
De topo's die je kunt gebruiken zijn:
- Escalade en Briançonnais, haut Val Durance , Queras
- Topoguide, Kletterfúhrer Alpen, Band II
- Oisans Nouveau, Oisans Sauvage. Livre Est, Jean-Michel Cambon, ISBN: 9782952403511

Klimgebieden in de buurt
Niet ver van Valléé Etroite en Vallée de la Clarée vind je andere leuke klimgebieden, zoals:
- Le Ponteil en Paroi des Lys

Esther
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten