vrijdag 27 juli 2012

Topo-review: Escalade en Briançonnais, Haut Val Durance, Queyras

Nog dit jaar is een nieuwe uitgave verschenen van de topo 'Escalade en Briançonnais, Haut Val Durance, Queyras'.  De topo omvat maar liefst 11 regio's in de Hautes-Alpes:
- Clarée
- Guisane
- Briancon
- Vallouise
- l'Argentiere
- La Roche de Rame
- Freissinières
- Tramouillon Saint-Crépin
- Guillestre
- Queyras
- Embrun

Van elke regio zijn massieven in de topo opgenomen. Dit zijn vooral sportklimgebieden, maar ook enkele multi-pitch massieven zoals bijvoorbeeld Le Ponteil en Paroi de Lys. Ook Ailefroide is voor een klein deel opgenomen, maar voor dit gebied is een uitgebreidere topo beschikbaar.
De topo is erg compact, gezien het grote aantal massieven dat is opgenomen. Per massief wordt middels pictogrammen informatie geven over het soort rots, de oriëntatie t.o.v. de zon, de beste periode om te klimmen, het soort klimmen, de aanlooptijd en de 'kindvriendelijkheid'. Verder wordt in enkele woorden verteld wie de routes heeft geopend (of gesaneerd) en wanneer of wat er bijzonder is aan een gebied. Middels sterren wordt aangegeven hoe mooi een gebied is. Vaak waren we het met deze kwalificaties eens. Bij elk massief wordt middels een kleine schets weergegeven hoe je er kunt komen. Soms is het even zoeken. Helaas wordt nog niet gewerkt met GPS-coördinaten.

Wat opvallend is aan deze topo is dat de verschillende massieven (net als in de voorgaande topo) totaal verschillend en niet altijd even goed worden weergegeven. Wij hoopten dat de nieuwe topo verbeterd zou zijn, maar het lijkt alleen te gaan om een update van routes. De ene keer wordt met heel duidelijke foto's en ingetekende routes gewerkt. Andere keren wordt volstaan met een simpele pentekening - soms heel goed, soms erg globaal. Gelukkig staan er meestal wel enkele namen van de routes op de wand, zodat je met de topo in de hand de routes wel kunt vinden. In het ergste geval moet je het doen met een onduidelijke tekening en routes zonder naam... Als je van puzzels of verrassingen houdt, ideaal.

Mocht je nog de vorige topo hebben (uit 2009?), dan zijn er een paar veranderingen. Er zijn enkele massieven bijgekomen en een aantal daarvan is echt de moeite waard. De vorige topo is deels tweetalig (Frans en Engels), de topo van 2012 is nagenoeg volledig tweetalig. In de vorige topo stond nog te lezen dat je met de aanschaf van de topo bijdraagt aan het onderhoud van de massieven door de FFME. Nu wordt de FFME slechts bedankt voor de steun, maar wordt niets meer gezegd over wat er met het verdiende geld wordt gedaan; wellicht gaat het nu volledig naar de auteurs (die overigens ook routes hebben geopend).

Tip
In de topo staat geen informatie over accommodatie of winkels (behalve enkele advertenties). Wij hebben naast de topo ook de overzichtskaart van de Écrins gebruikt en daarmee vonden wij wat we nog nodig hadden:
- Écrins: Le Bourg d'Oisans/Briancon/Parc National des Écrins, carte de randonnées, 1:50000

Titel: Escalade en Brianconnais, Haul Val Durance, Queyras
Talen: Frans en Engels
Auteurs: Yann, Martine en Jean-Jacques Rolland
Uitgave: zomer 2012
Uitgever: ?
ISBN: ?
Te koop: bij de vele buitensportzaken in Val Durance
Prijs: €29,50

non-stop-waardering: 3 sterren

Esther

©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten