zondag 28 augustus 2011

Topo-review Kletterführer Topoguide.de

Als je lange routes wil klimmen in de Alpen dan zijn er twee topo's die je móet hebben, namelijk Kletterführer band 1 en 2 van Topoguide.de. Geen enkele andere topo geeft zo'n goede en gedetailleerde informatie over alpiene rots-toeren. De auteurs Volkert Roth en Nicole Luzar waren tijdens de vele beklimmingen altijd verbaasd over de slechte kwaliteit van de topo's voor lange routes en de vele fouten en onduidelijkheden die er in stonden. Veel klimdagen gingen verloren met het zoeken naar de instap van een route, of ze kwamen terecht in routes die het beklimmen absoluut niet waard waren. Sindsdien hebben zij besloten om zelf topo's te gaan uitgeven van het hoogste kwaliteitsniveau met als belangrijkste uitgangspunt het klimplezier voor de gebruiker.
In tegenstelling tot de meeste topo's geven zij geen topo uit voor een specifiek gebied, maar zijn het verzamel topo's waar routes in staan uit Bergell, Dauphiné, Dolomieten, Mont Blanc, noordelijke Alpen, Sarcatal en centraal-Zwitserland. Alles is gebaseerd op hun eigen ervaringen; iedere route die is opgenomen hebben ze zelf geklommen. Dit in tegenstelling tot sommige andere topo-auteurs, waarbij je je soms wel eens afvraagt of ze überhaupt in de buurt van de route zijn geweest.
Van iedere route vind je een uitvoerige beschrijving van locatie, aanloop en diverse aanwijzingen om de instap te vinden. Met behulp van de zeer duidelijke tekening van de route kun je haast niet meer verkeerd klimmen. Ook vind je hierin informatie over aantal, locatie en soort behaking. In de begeleidende tekst is ook nog informatie opgenomen over de kwaliteit van het gesteente, hoe goed de route met eigen materiaal af te zekeren is en welke materiaal je het beste hiervoor mee kunt nemen. Zowel liefhebbers van behaakte als van niet of nauwelijks behaakte routes kunnen voldoende routes vinden in de topo.
De opgenomen routes hebben voor het merendeel een waardering tussen 5a en 7a. Wat opvalt is dat de auteurs de routes zelf waarderen en niet de originele waardering overnemen. Een praktijk die sommigen misschien omstreden vinden. Maar ook hiervoor geldt weer dat de auteurs willen dat de gebruiker van de topo niet onaangenaam verrast wordt. Dus als zij vinden dat een route veel harder is dan de oorspronkelijke waardering, dan passen ze dat aan.
Misschien een beetje saai zo'n topo die je zoveel informatie vooraf geeft? Ben je als klimmer vooral op zoek naar avontuur en wil je juist in onverwachte situaties terecht komen, dan zijn dit misschien niet de topo's voor jou. Maar vind je het prettig om te weten waar je aan toe bent in een route en wil je niet te veel tijd verliezen aan het zoeken van de route (of de haken in een route), dan zul je deze topo's zeker waarderen.
Een nadeel van deze topo's is de omvang en het gewicht. Deze hardcover boeken misstaan niet in de boekenkast, maar het is niet echt een handzaam rugzakformaat. Wij maken kopietjes van de routes. Ook maken wij vaak een foto van alle tekst en tekeningen met het fototoestel dat we toch bij ons hebben in de route. Zo kunnen we bij twijfel nog even iets nakijken.

Titel: Kletterführer Alpen V bis VIII
Auteur: Nicole Luzar en Volker Roth
Uitgave: 2005, 1e druk; Topoguide.de
ISBN: 3-00-016204-6
Prijs: 38,95

Titel: Kletterführer Alpen, Band II
Auteur: Nicole Luzar en Volker Roth
Uitgave: 2010, 1e druk; Topoguide.de
ISBN: 978-3-00-029666-6
Prijs: 42,95
 
Voor updates, het bestellen van de topo's of het e-magazine, surf naar: www.topoguide.de
in Nederland o.a. ook verkrijgbaar bij www.klimboeken.nl

Nonstop-waardering:

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten