donderdag 19 juli 2012

Crag-info: Val Durance, deel 1: "Briançon"

In het Franse Val Durance zijn tientallen sportklimgebieden te vinden. Geen van alle groot genoeg om er weken lang te verblijven, maar samen maken ze Val Durance toch tot een leuke bestemming voor sportklimmers. De afgelopen week hebben we een aantal crags rondom Briançon bezocht.

Gebieden

Randouillet
De rotsen van dit massief bevinden zich onder het 'Fort du Randouillet' aan de rand van Braincon. Het uitzicht op Briancon is niet echt schitterend en daarmee misschien wel het grootste minpunt van dit massief. De routes op de kalksteen wanden variëren tussen 4a en 7c met voornamelijk routes in de zesde graad. De routes zijn aardig en een aantal routes zijn erg hard in de eerste meters.

Laus de Cervieres
Een leuk en rustig gelegen beginnersmassief met 23 routes in de vierde en vijfde graad (en één 6a). Het kwartsiet-gesteente zorgt voor leuke en afwisselende lijnen.

Rocher Gafouille
Een massief met een dertigtal routes verdeeld over drie sectoren. De laatste sector is een massief met een aantal zeer korte routes voornamelijk in de derde graad. De eerste twee sectoren zijn hoger en mooier. De routes op deze massieven zijn vooral tussen 5c en 7b. Wij vonden de routes wat 'hard', maar erg mooi.

Les Ayes
Dit is misschien wel het mooist gelegen massief in de buurt van Briancon: je waant je erg afgelegen, terwijl het slechts 20 minuten rijden vanaf Briancon is. Daarbij komt nog dat de routes op de steile kalksteen wanden bijzonder de moeite waard zijn. Je vindt er mooie lengtes van rond de 30 meter, voornamelijk in de 6e en 7e graad.

Rocher Baron
Om dit massief te bereiken moet je enkele kilometers over een slechte weg omhoog rijden. Maar het klimmen in Rocher Baron is het zeker waard om deze 'tocht' omhoog te ondernemen. Voor liefhebbers van overhangende routes zijn hier een aantal zeer mooie routes in de zesde en zevende graad. Maar ook de vertikale routes in de vierde en vijfde graad zijn de moeite waard. Het is een erg populair massief waar hele gezinnen inclusief picknickmanden naar toe komen.

Behaking
Voor alle massieven geldt dat vrijwel alle routes goed behaakt zijn en dat de haakafstanden relatief kort zijn.

Beste tijd
De meeste massieven zijn gelegen op ongeveer 1200 meter hoogte. Hierdoor is het vaak in de zomer (als er een briesje staat) nog een prima plek om te klimmen. Maar ook in het voor- en najaar is dit een prima bestemming.

Overnachten, boodschappen
In Val Durance vind je veel campings en gites. Ben je met een busje, dan kun je meestal wel een geschikt bivakplekje vinden bij de massieven in de buurt. In de vallei vind je legio sportwinkels en supermarkten.

Topo
Alle massieven zijn beschreven in de topo 'Escalade en Briançonnais, Haut Val Durance, Queras'. Hierover volgt binnenkort een review op deze site.

Foto's
Foto's van klimmassieven bij Briançon

Klimgebieden in de buurt
Niet ver van Briançon vind je andere leuke klimgebieden, zoals:
- Vallée de la Clarée en Vallée Étroite
Le Ponteil en Paroi des Lys
Vallée de la Clarée en Vallée Étroite

Pieter

©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten