zaterdag 22 november 2014

Crag-info: Saint-Léger-du-Ventoux

Al vaak hadden we over Saint-Léger-du-Ventoux goede verhalen gehoord, maar we waren er tot nu toe
nog niet geweest. Toen we in oktober in de omgeving van Buis-Les-Baronnies aan het klimmen waren, besloten we om toch maar eens een kijkje te nemen en er een aantal dagen te klimmen. Ondanks dat we inmiddels al aardig wat klimgebieden gezien hebben, was dit toch wel weer een aardige verrassing.
Het klimgebied van Saint-Léger-du-Ventoux ligt in een kloof aan de noordkant van de Mont Ventoux. De rotsen liggen aan beide zijde van de rivier Le Toulourenc. De kloof is erg mooi en het is er heel stil omdat je hem alleen te voet kunt bereiken.

De rots en de routes
Saint-Léger bestaat uit prachtig oranje-gele kalkrotsen met steile, maar ook overhangende routes. De rots heeft een grote diversiteit aan structuren. Van subtiele kleine greepjes tot mooie lijnen met tufa's. Het is een gebied met vooral veel 7e en 8e graad routes, het instap niveau is ongeveer 6b. Alhoewel er ook nog ergens een kleine sector te vinden is met een paar vijfjes.

De behaking
Op de behaking valt weinig aan te merken, typisch 'Frans': van goede kwaliteit en met prettige afstanden.

De beste tijd
Omdat er aan beide zijde van de rivier geklommen wordt heb je een noord- en een zuidwand tot je beschikking. Hierdoor is klimmen nagenoeg het hele jaar mogelijk in Saint-Léger. Op een groot deel van de zuidwand ben je beschut tegen de Mistral. Alleen gedurende de maanden december en januari staat de zon te laag (en staat Mont Ventoux in de weg) en komt er geen zon meer in de zuidwand. Het kan dan erg koud worden.

Omgeving
In de buurt zijn wel nog diverse andere klimgebieden te vinden. Bijvoorbeeld:
- Dentelles de Montmirail
- Buis-Les-Barronnies
- Orpierre

Overnachten en boodschappen
Winkels zijn er niet in St. Léger, de dichtbijzijnde supermarkt is waarschijnlijk in Entrechaux en Montbrun-Les-Bains op ongeveer 15 kilometer afstand. Hier zijn waarschijnlijk ook de dichtstbijzijnde campings. Overnachten in je busje is niet toegestaan op de parkeerplaats bij de rotsen. Maar ongeveer een kilometer richting Montbrun is een parkeerplaats waar dit prima kan en je waarschijnlijk niet de enige klimmer bent.
Bij de rotsen zijn ook nog twee gîtes waar je kunt overnachten:
- La Bergerie des  Salamandres
- Gîte des Terres Rouges

Foto's
De foto's van St. Léger.

Topo's
- Escalades autour du Ventoux (editie 2008) - review van deze topo volgt binnenkort op deze site.
- St Léger is ook opgenomen in de topo's van Rockfax en Mistral. De lokale klimmers zien je hier liever niet mee lopen omdat volgens hen de opbrengsten niet ten goede komen aan het gebied.

Non-stop waardering: 4 sterren


©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten