vrijdag 31 augustus 2012

Crag-info: Le Ponteil en Paroi des Lys

Als je denkt aan multi-pitch routes in de buurt van de Écrins/Val Durance, dan is het eerste gebied dat in je gedachten op komt waarschijnlijk Ailefroide. Maar als je eens wat anders wilt dan graniet, dan zijn er in Val Durance nog twee alternatieven: Le Ponteil en (het iets hoger gelegen) Paroi des Lys.

De rots en de routes
De prachtige geel-oranje kalkmassieven zijn ongeveer 150 meter hoog. Niet erg hoog voor multi-pitch routes, maar de de diverse lengtes zijn zeer afwisselend en daardoor de moeite waard. Wij vonden met name de routes op sector 'Nid d'aigle' erg mooi. De grote diversiteit aan spleten, scheuren, loodrechte wanden, versnijdingen, dakjes en traverses binnen één route maakt het klimmen hier erg bijzonder. De grote populariteit van dit massief heeft er helaas wel voor gezorgd dat er hier en daar al wel gladgeklommen stukken in zitten. 

De behaking

De routes zijn voorzien van solide boorhaken en standplaatsen. Met een klein assortiment nuts en friends kunnen de haakafstanden eventueel wat verkleind worden.

De beste tijd
De massieven liggen op het zuid - zuid-oosten en je vindt er geen beschutting (ook niet tegen wind). De temperaturen kunnen in de zomer aardig oplopen. Het is daarom aan te raden om in de zomer erg vroeg te beginnen of juist pas na twaalven, wanneer de zon uit de zuid-oost wand is. In het voor- en najaar kan hier prima geklommen worden.

Overnachten, boodschappen en wifi
In Val Durance vind je veel campings en gites e.d. Een goedkope en gunstig gelegen camping is Camping les Allouviers bij Freissinières. Op de camping heb je wifi. Als je vóór de camping de brug overgaat en langs de rivier blijft rijden, kom je bij een parkeerplaats waar je met een busje mag bivakkeren. Maar er zijn ook nog veel andere plekjes waar je goed met een busje kunt staan. In Val Durance zelf vind je verschillende sportwinkels en supermarkten.

Topo's
- Escalade en Brianconnais, Y. Martine en J.J. Rolland; voor een review, klik hier.
- Kletterführer Alpen Band II, N. Luzar en V. Roth; voor een review, klik hier.

Foto's
De foto's van Ponteil en Paroi de Lys

Klimgebieden in de buurt
Andere leuke klimgebieden in de buurt zijn:
Ailefroide
- Briançon
L'Argentière-La-Bessée
Vallée de la Clarée en Vallée Étroite

Non-stop-waardering
4 sterren

Pieter
©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten