maandag 27 augustus 2012

Crag-info: Val Durance, deel 2: "L'Argentièr-la-Bessée en omgeving"

In het Franse Val Durance zijn tientallen sportklimgebieden te vinden. Geen van alle groot genoeg om er lang te verblijven, maar samen maken ze Val Durance toch tot een leuke bestemming voor sportklimmers. Na ons bezoek aan een aantal gebieden rond Briançon hebben we ook nog een aantal crags rondom L'Argentière-la-Bessée bezocht.

De gebieden

Réotier
Alhoewel de topo dit gebied waardeert met het maximaal aantal sterren, waren wij er niet zo van gecharmeerd. De routes zijn maximaal 15 meter lang en je klimt op grijze kalk.  Je vindt er voornamelijk vierde-, vijfde- en zesdegraadsroutes. Wij vonden de zesdegraadsroutes niet erg mooi.

Bouchier
Een bijzonder mooi gebied met routes tot 30 meter lang. In de sector "Roche Motte" vind je zeer mooie overhangende routes. Een paradijs voor als je tussen de 6b en 7a klimt. In de andere sectoren vind je vooral zevendegraadsroutes en één 8a+.

Freissinières
Dit is één van de grotere massieven van Val Durance. De routes 'dicht bij' de parkeerplaats zijn soms al wat glad geklommen, maar er zijn nog steeds voldoende mooie en ruwe routes. Je hebt hier de mogelijkheid om zowel single- als multipitch routes te klimmen. De rots is van een prachtig soort rood-oranje kalk.

Les traverses et la vignette
De sectoren van Vignette zijn enigszins verspreid gelegen en bevinden zich zowel boven als onder de weg waar je parkeert. Sector 3 'Jonathan' is enigszins instabiel en in diverse routes zijn uitgebroken stenen terug gelijmd om de route te 'behouden'. Ook zijn hier al een aantal routes stevig afgeklommen. Sector 4 'Lézaroïde' is veel compacter en scherper. Het hele massief bestaat uit 7 sectoren met routes tussen de derde en achtste graad. Je vindt er met name vijfde-, zesde- en zevendegraadsroutes.

Le Cala
Gebiedje met heel weinig routes, maar prima als je aan het eind van de middag nog even een vijfde- of zesdegraadsroute route wilt klimmen. De aanloop is zeer kort dus je bent er zo.

Behaking en beste seizoen
Voor informatie over de behaking, het beste seizoen, zie: crag-info Val Durance: Briançon.

Topo
Voor een review van de gebruikte topo, zie: Escalade en Briançonnais, Haut Val Durance, Queyras.

Foto's
Foto's van klimmassieven bij Argentière

Klimgebieden in de buurt
Niet ver van L'Argentière-la-Bessée vind je andere leuke klimgebieden, zoals:
Ailefroide
- Briançon
Le Ponteil en Paroi des Lys
Vallée de la Clarée en Vallée Étroite

Pieter

©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten