vrijdag 6 april 2012

Crag-info: Rodellar

Op weinig plekken in Europa vind je zo'n grote diversiteit aan klimgebieden als in Noord-Oost Spanje. We bezochten al eerder de overhangende wanden van Margalef die vooral uit pockets bestaan en de steile wanden van Siurana en Chulilla. Ten noordoosten van Huesca ligt Rodellar wat weer totaal anders dan deze gebieden. In het natuurpark 'Parque Natural de la Sierra y Cañones de Guara' ligt een prachtige kloof waarin zich aan beide zijdes klimmassieven bevinden. De aanloop is voor de meeste sectoren al snel 20 minuten of meer, maar dat is het zeker waard.

De rots en de routes
Het belangrijkste kenmerk van Rodellar is dat heel veel routes overhangend zijn. Een aantal grote sectoren van Rodellar lijken sterk op Kalymnos: overhangen en daken met enorme tufa's  en stalactieten. Daarnaast zijn er ook overhangen met scheuren, versnijdingen en enorme bakken.
Rodellar is zeker geen beginnersgebied. Het klimmen begint hier eigenlijk pas vanaf de 7e graad. Er zijn wel wat 6e graads-routes maar die zijn vaak minder mooi, volledig glad geklommen en vaak erg hard.
Omdat er discussie bestaat over de hardheid van de routes, kan het handig zijn om aan Spaanse klimmers tips te vragen. De topo-waardering komt niet altijd met 'de werkelijkheid' overeen. Ondanks dat een aantal routes is afgewaardeerd, wordt het klimmen hier over het algemeen als 'hard' gewaardeerd.

De behaking
De behaking van de routes is meestal zeer goed. Goede haken en standplaatsen en zeer korte haakafstanden. Bijzonder is dat veel van de routes geopend en behaakt zijn door het Spaanse bergreddingsteam: Grupo de Montaña de la Guardia Civil

De beste tijd
De beste tijd is waarschijnlijk de lente of de herfst. Op windstille en zonnige dagen in de winter kun je er ook prima klimmen. Omdat de sectoren in een kloof liggen, hebben de meeste wanden een oost- of een west oriëntatie. je kunt dus in de schaduw of in de zon klimmen.

Overnachten, boodschappen en wifi
In Rodellar zijn twee campings, een refugio en enkele appartementen. Overnachten in je busje op de parkeerplaats voor het dorp is volgens de borden verboden, maar in het laagseizoen wordt het wel getolereerd. Er stonden een tiental andere busjes toen wij er waren. Het is alleen onduidelijk wanneer het laagseizoen afgelopen is. Tot 1 april lijkt het in ieder geval geen probleem te zijn. In het hooggseizoen is het betaald parkeren en kun je per overtreding een boete van €150,-
Boodschappen kun je doen bij de campings en bij het apartahotel Valle de Rodellar. Deze laatste heeft ook een klein aanbod aan klimspullen.
In Adahuesca vind je een kleine supermarkt met een uitgebreid aanbod aan klimspullen. Terwijl je je boodschappen afrekent, krijg je hier van de caissière allerlei tips over klimgebieden en zoekt ze ook nog even op internet het weerbericht voor je op! Daar kunnen ze bij C1000 nog wat van leren.
krijgen.
Wifi is beschikbaar bij het hotel en bij de refugio.

Links:
Refugio Kalandraka: www.refugio-kalandrake.es
Camping el Puente: www.campingelpuente.com
Camping Mascun: www.campingmascun.com
Apartahotel Valle de Rodellar: www.vallederodellar.com

Topo's
Van Rodellar zijn op dit moment twee actuele topo's beschikbaar.
- Escalade en Rodellar
- Guía de Escaladas en Rodellar

Foto's
De foto's van Rodellar

Tip
De massieven die het dichtst bij het dorp liggen zijn vaak erg glad geklommen. Loop daarom de massieven El Camino, Bikini en Rigole voorbij en ga naar één van de andere sectoren. De paar minuten extra lopen zijn zeker de moeite waard.

Non-stop-waardering: 4 sterren

Pieter
©2012 nonstopclimbing.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten