maandag 9 april 2012

Klimmershonden

In Spanje zien we ontzettend veel klimmers met één of meer honden. Wij hadden altijd begrepen dat er veel zwerfhonden zijn in Spanje, maar we hebben er nog maar één gezien: in Gandía. Toen we daar tussen de sinaasappelgaarden bivakkeerden kwam hij elke dag even bij de bus langs voor een bak water.
Zwerfhonden die in de buurt van rotsen loslopen worden al snel geadopteerd door klimmers. Beesten die veel vrijheid gewend zijn en het niet erg vinden om buiten te slapen. Sommige honden mogen wel binnen slapen: in Siurana kwamen we een stel tegen dat met 3 honden in de bus sliep!
Wij zouden ook wel graag een hond hebben, maar als je, zoals wij - in het normele leven - 5 dagen per week werkt, dan is het een heel gedoe. Daar komt nog bij dat we niet weten wat je met de hond moet doen als je lange routes wilt klimmen. Naar sportklimgebeiden kun je hem gewoon mee nemen, maar in een lange routes ben je de hele dag onderweg.
Maar hier in Riglos hebben we de ideale klimmershond gezien! Een kruising tussen een herder en een huskey: loyaal aan de baas en een lekkere dikke vacht. Slaapt naast de bus en als de baas een lange route wil doen, wacht de hond beneden. Gedurende de dag laat hij zichzelf uit, hij loopt een rondje bij de rotsen of loopt even naar het dorp. Aan het eind van de dag ligt hij weer bij de instap van de route te wachten. En blij als hij is als zijn baasje weer terug is!

Esther

©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten