vrijdag 20 januari 2012

Crag-info: Margalef

Margalef is op dit moment één van de meest populaire klimgebieden van Spanje. Het is een relatief jong gebied waar de afgelopen 15 jaar zeer veel routes zijn geopend. Inmiddels zijn er ruim 800 routes verspreid over 54 sectoren. De populariteit heeft het gebied waarschijnlijk te danken aan de hoeveelheid routes en mooie ligging, en daarbij speelt waarschijnlijk ook wel een rol dat topklimmers als Chris Sharma hier regelmatig komen.

De rotsen de de routes
Als je via de kronkelwegen vanuit Reus naar Margalef rijdt dan valt direct op dat je overal conglomoraat gesteente om je heen ziet. Dat geldt ook voor Margalef, alle massieven bestaan uit conglomoraat. Het gesteente is van solide kwaliteit en de structuur bestaat vooral uit kleine pockets; er is hier niet heel veel afwisseling. Als je niet van klimmen op pockets houdt, kun je Margalef beter overslaan.
De routes zijn veelal tussen de 15 en de 35 meter lang en zijn in de hogere niveaus vaak licht tot sterk overhangend.  Margalef staat bekend om zijn vele routes in de 8e en 9e graat; veel van deze routes vind je in de sectoren 'Racó Finestra' en 'Laboratori'. Maar mocht dit iets te zwaar voor je zijn, dan is er ook vanaf de 5e graad volop keus in Margalef.

Behaking
De boorhaken zijn van goede kwaliteit en op goede afstand geplaatst. De standplaatsen zijn voorzien van twee haken en soms ook een ketting.

De beste tijd
Er kan het hele jaar geklommen worden in Margalef omdat er zowel sectoren op het noorden als op het zuiden zijn. De beste periode om te klimmen is waarschijnlijk tussen september en mei. Rond kerst, oud en nieuw en op 6 januari is het verschrikkelijk druk in Margalef.

Boodschappen en voorzieningen
In Margalef zelf zijn niet zoveel voorzieningen. Houd er rekening mee dat er geen benzinepomp of geldautomaat in de buurt is. Er is een zeer kleine supermarkt met beperkt assortiment. Ze verkopen er wel brood maar de winkel is niet voor 1o uur 's ochtends open, sluit in de middag en gaat aan het begin van de avond weer open. Brood moet je reserveren. Water vind je bij de bronnen in het dorp en op sommige parkeerplaatsen. Onduidelijk is of het water op de parkeerplaatsen ook geschikt is als drinkwater. Een goede (grote) supermarkt is er wel in Flix op een half uur rijden van Margalef. De dichtstbijzijnde klimwinkels zijn in Lleida en Reus, in beide steden is ook een Decathlon aanwezig.
Naschrift december 2013: Brood hoef je niet meer te reserveren.

Overnachten en wifi
Kamperen met camper of tent is sinds 2016 niet meer gratis en mag ook niet meer overal. In het dorp is nu een eenvoudige camping ingericht en het her en der bivakkeren wordt niet meer gedoogd: er wordt gecontroleerd en beboet... Ook bij het stuwmeer kun je nog wel slapen, maar ook dat is alleen mogelijk tegen betaling. Bij het stuwmeer is het goedkoper dan in het dorp. Wil je binnen overnachten dan kan dat bij 'Fonda Tres Pins' of in 'Refugi Can Severet'. Als je kampeert kun je eventueel bij 'Tres Pins' voor 2 euro douchen (stand 2013), ook kun je hier voor 10,50 een driegangenmenu menu krijgen inclusief wijn en brood. Dus voor 12,50 ben je schoon en heb je ook nog gegeten! Daarbij is er ook nog gratis internet.

Vervoer
De dichtstbijzijnde luchthaven is Reus, een alternatief is de luchthaven van Barcelona. Maatschappijen als Ryanair hebben regelmatig goedkope vluchten vanuit Nederland naar deze bestemmingen. Met een huurauto ben je vanuit Reus in ongeveer een uur in Margalef. Er rijden ook bussen. Raadpleeg daarvoor: www.autocarsplana.com

Topo

- "Guia d'escalades a Margalef" review vind je hier.
- "Tarragona climbs" (slechts een selectie van het gebied)

Foto's
De foto's van Margalef

Non-stop-waardering: 3,5 sterren

Pieter


Sixt autoverhuur


Geen opmerkingen:

Een reactie posten