vrijdag 13 april 2012

Topo-review: Rodellar

Voor het klimgebied Rodellar zijn op dit moment twee topo´s beschikbaar. De behoefte aan een nieuwe topo was groot: de vorige topo stamde uit 2005 en was niet meer up to date met betrekking tot het aantal routes en ook over de waardering van routes bestond discussie. Resultaat: er zijn nu twee (nagenoeg identieke) topo's. Beweerd wordt wel dat de één de informatie van de ander heeft gekopieerd. De topo´s hebben inderdaad veel met elkaar gemeen, maar hoe ze precies tot stand zijn gekomen? De auteurs van beide topo's hebben namelijk in het verleden ook al aan een eerdere topo (uit 2000 of 2005) meegewerkt.

De belangrijkste overeenkomsten
Beide topo's zijn uitgegeven in 2010 en hebben voorin een overzichtskaart met de verschillende sectoren. Het kaartje is erg klein maar als je een keer door de kloof bent gelopen, zie je met het kaartje en de foto's vanzelf waar welk massief ligt. De topo's geven middels foto's weer hoe de verschillende sectoren eruit zien. De routes zijn globaal weergeven door ingetekende lijnen. De foto's zijn helaas niet zo goed en je ziet weinig details van de routes. Omdat er al weer nieuwe routes zijn geopend, is het soms wel even zoeken. Heel soms is er een naam op de wand aangebracht. Geen van beide topo's vermeldt de aanlooptijden naar de sectoren. Beide topo's hebben een aantal multipitch-routes opgenomen. De tekeningen en de informatie m.b.t. deze routes zijn volledig identiek. Daarnaast geven beide topo's een lijst van adressen met betrekking tot accommodatie, restaurants, winkels en noodnummers. Ook uit de advertenties kun je nog wat informatie daarover halen.


De belangrijkste verschillen

Escalade en Rodellar (Lisi Roig)
  • De topo is meertalig, de informatie wordt in het Spaans, Frans en Engels gegeven.
  • Er is veel veel aandacht besteed aan lay-out en vormgeving.
  • Je krijgt uitgebreide informatie over de bijzonderheden en de regels die gelden in het Parque Natural de la Sierra y Cañones de Guara, waar klim-dorp Rodellar middenin ligt. Helaas zagen wij door het vele gebruik van afkortingen en bepalingen door de bomen het bos niet meer. We kregen van de topo de indruk dat je op veel sectoren tussen 1 december en 30 juni niet mag klimmen. Maar van lokale klimmers begrepen we dat het wèl was toegestaan.
  • De topo geeft voor iedere sector een routebeschrijvingen van de aanloop. Maar de beschrijving is een aaneenschakeling van verwijzingen en daardoor niet erg duidelijk.

Guía de Escaladas en Rodellar (Maria Torres e.a.)
  • De topo is alleen in het Spaans. Iets dat je niet zou verwachten van een klimgebied met internationale allure.
  • De vormgeving is soberder, maar adequaat.
  • De topo geeft geen enkele informatie over de regelgeving van het natuurgebied.
  • Naast de klimroutes heeft de topo ook enkele boulders in de zesde, zevende en achtste moeilijkheidsgraad opgenomen.
  • In het kort (en in het Spaans) vind je een beschrijving van de geschiedenis van het klimmen in Rodellar.

Conclusie
Omdat de topo van Lisi Roig meertalig is, informatie geeft over het Parque Natural de la Sierra y Cañones de Guara èn de foto's van iets betere kwaliteit zijn, geven we deze topo een iets hogere waardering.

-----------------------
Titel: Escalada en Rodellar
Ateur: Lisi Roig
Jaar van uitgave: 2010
Uitgeverij: Spray Planet S.L.
ISBN: 978-84-613-8197-5
Prijs: €20,-
Verkrijgbaar bij: Refugio Kalandraka

Non-stop waardering: 3 sterren
----------------------
Titel: Guía de Escaladas en Rodellar
Ateur: Maria Torres, Victor Fernández en Carlos Logroño
Jaar van uitgave: 2010 (tweede editie)
Uitgeverij:Camping Mascún
ISBN: 978-84-614-2568-6
Prijs: €19,-
Verkrijgbaar bij: Camping El Puente, Camping Mascún, Apartahotel Valle de Rodellar

Non-stop waardering: 2,5 ster

Esther
©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten