woensdag 4 april 2012

Gear-review: Beal Booster III

Om een klimtouw goed te kunnen beoordelen moet je er veel mee klimmen. Na meer dan 150 klimdagen met de Beal Booster moet het wel lukken om een oordeel te geven.

Diameter
De Booster III heeft een diameter van 9,7mm en geeft daarmee een goede remwerking in de meeste zekeringsapparaten. Voor de beginnende klimmer is het misschien wat te dun en is de Beal Flyer een betere optie (slechts 1 gram/m zwaarder). Het touw is erg soepel en het uitgeven van het touw verloopt daardoor erg makkelijk. Ook na vele klimdagen (en vallen) behoudt het touw zijn soepelheid. In vergelijking met touwen van andere fabrikanten die we in het verleden gebruikt hebben, scoort dit touw erg goed. 

Mantel
In het verleden stonden de touwen van Beal bekend om de snelle slijtage van de mantel. Dit probleem lijkt met de huidige touwen van Beal niet meer te bestaan. Na meer dan 150 klimdagen, waarbij we veel op graniet en zeer scherpe kalksteengebieden geklommen hebben, is er vrijwel geen enkele slijtage van de mantel zichtbaar.

Zachte val
Eén van de grootste voordelen van de Booster is de lage vangstoot van 7,3kN (aanmerkelijk lager dan de maximaal toegestane norm van 12kN). En dat merk je als je in het touw valt. Zelfs bij grotere vallen is de val zacht en comfortabel. De Booster scoort op dit punt aanzienlijk beter dan sommige touwen van vergelijkbare diameter van concurrenten.

Rek
Het enige nadeel van de Booster is de hoge statische rek: de mate waarin het touw rekt als je er een gewicht van 80kg aan hangt. Dit merk je als zekeraar als je je klimmer wil 'blokken'. Het kost dan relatief veel moeite om het touw strak te trekken. Ook bij toprope klimmen in lange routes merk je dat je bij een val relatief ver naar beneden zakt.
   
Impregnatie
De Beal Booster III is verkrijgbaar met drie verschillende soorten impregnatie:
- Classic (niet geïmpregneerd)
- Standard (alleen de mantel geïmpregneerd)
- Golden Dry (mantel èn kern geïmpregneerd)

Extra uitvoeringen
Beal heeft ook nog twee bijzondere uitvoering beschikbaar van de Booster III
- Program (versterke mantel aan de uiteinden)
- Safe control (midden markering d.m.v. verandering weefpatroon)

Karakteristieken
Vangstoot:7.30kN
Diameter: 9,7mm    
Aantal normvallen: 9
Dynamische rek: 38%
Statische rek: 9,7%
Gewicht: 63 gram/meter

Prijs
De adviesprijs van een 70m touw in de Standard Dry Cover uitvoering is rond de 199 euro. De Beal Booster wordt standaard geleverd met een mooie touwzak.

Pieter

©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten