vrijdag 16 maart 2012

Crag-info: Chulilla

Chulilla ligt ten westen van Valencia en is prachtig gelegen. Het is een klein dorp en kijkt uit over een diepe kloof met mooie rood-oranje rotswanden. En het is er ontzettend stil - je waant je echt ver weg in het binnenland van Spanje.

De rots en de routes

In Chulilla vind je kalk in diverse vormen: pockets, kleine randjes, tufa's, hoekversnijdingen, verticale scheuren, banden, slopers en bakjes. De meeste routes zijn recht of licht neigend, heel soms vind je een dak. Er zijn meer dan 40 sectoren en meer dan 400 routes.
In de meeste sectoren vind je zesdegraadsroutes, maar in de laatste jaren zijn veel nieuwe routes geopend in de sectoren Pared de Enfrente en Embalse waar je ook zevende- en achtstegraads routes vind. De oudere sectoren zijn al wat gladgeklommen, de nieuwere sectoren zijn nog lekker ruw. Veel sectoren hebben maar enkele routes, maar omdat ze vaak dicht bij elkaar liggen, hoeft dat geen probleem te zijn. In Chulilla vind je voornamelijk routes van enkele touwlengtes, maar soms kun je ook een route van 2 of 3 lengtes doen. Een touw van 70m volstaat, maar soms is een 80m touw handig. De namen van de routes staan niet of zelden op de wand, maar de Spaanse klimmers weten vaak wel wat waar zit (aan de topo heb je niet altijd erg veel).
De sectoren die wij erg mooi vonden zijn Pared de Enfrente, Embalse en in mindere mate Ceguera I-II en Competición (want deze sectoren zijn al aardig glad aan het worden). De aanloop van deze sectoren is redelijk kort, er zijn veel mooie routes en het uitzicht is prachtig.

De behaking
In Chulilla is niet op haken en standplaatsen bezuinigd. Over het algemeen zitten er goede geboorde haken en de standplaatsen bestaat meestal uit een ketting en een schroefkarabiner. Soms vind je op de standplaats een ketting met twee stevige tegengesteld ingehangen snappers. We hebben routes gezien met om de 2 meter haken. Maar ook al zitten er soms veel haken in de route, we hebben ook wel gezien dat ze ongelukkig geplaatst waren, waardoor je bij een val makkelijk op een band of op de grond terecht kan komen.

De routewaardering
In de topo van 2014 wordt duidelijk dat er in Culilla met twee waarderingen wordt gewerkt. Er is sprake van 'old school' en Franse waardering. De routes die gewaardeerd zijn volgens de 'old school' zijn over het algemeen harder dan de Franse waardering. Deze 'old school' routes vind je met name rondom het dorp.

De beste tijd
Wij hebben er eind februari ongeveer een week geklommen. Het was erg mooi weer (15 graden) en in de  zon was het (zeker in de middag) bijna te warm. In Chulilla vind je zowel zuid- als noordwanden, dus er is voldoende keus voor warme en koude dagen. Waarschijnlijk is het hier het beste klimmen in de lente en de herfst, maar ook in de winter kun je op een zuidwand nog goed uit de voeten. In de zomer kun je na het klimmen zwemmen in de rivier de Turía die door de kloof heen stroomt. Er zijn een aantal plekken in de rivier waar de dorpelingen in de zomer verkoeling zoeken (bordjes wijzen de weg).

Hoe kom je er
Chulilla ligt iets meer dan 60km ten westen van Valencia af. Openbaar vervoer hebben we er niet gezien.

Overnachten en boodschappen

Ondanks dat de verschillende informatieborden èn de topo aangeven dat je kunt kamperen, is dat niet zo. Er is geen camping in Chulilla en ook op de área recreative de Pelma (vlakbij Chulilla) is kamperen niet toegestaan. Wel wordt het bivakkeren met een busje op de grote parkeerplaats van Chulilla getolereerd, mist je het bescheiden doet. Ook bij het stuwmeer is bivak met een bus toegestaan. Deze info hebben we in 2012 van de Tourist Information en van lokale klimmers gekregen en bij een bezoek in 2015 bleek dat nog niet anders te zijn. Wij hebben in beide jaren zonder problemen een week lang aan de rand van het dorp gestaan met ons busje.
Er zijn wel verschillende andere overnachtingsmogelijkheden in Chulilla:
- www.casaruralserenachulilla.com
- www.hostalelpozo.com
- www.lamuelarural.com
- www.elaltico.com (alleen in het weekend open).
In Chulilla zijn 2 bakkers, 2 kleine supermarkten, een kiosk, 2 slagerijen en enkele cafés en restaurants.

Topo's
Voor een review van de 'oude' topo, klik hier
Naschrift 2015: In 2013 is een nieuwe topo verschenen, klik hier voor de review.

Foto's
De foto's van Chulilla

Tip
In Chulilla woont een Nederlandse klimster die op haar website cantinamarinacatering.blogspot.com schrijft over het culinaire en culturele leven in Chulilla en soms een beetje over de klimscene. Leuk voor een beetje couleur locale.

Non-stop-waardering: 4 sterren

Esther

©2012 nonstopclimbing.nl

1 opmerking:

Marina zei

Ha Esther, leuk om jullie verhaal (alsnog) over Chulilla te lezen. Er zijn nog weer meer nieuwe routes geopend sinds jullie vertrek. Caña Veral telt weer meer superharde routes en in een gebiedje nabij kun je nu in de warme maanden ook harde tufa-overhang routes klimmen.

Pedro Pons heeft overigens niet alleen de nieuwe sector geopend die jullie noemen. De sector heet Muro de Lamentaciónes en telde al een oude, maar prachtige 7a van Enesto Lopez (die van Montenejos). Pedro heeft er samen met Toni Bonet, Pesi en Cap Cervera en nog wat anderen geopend. Caña Veral is m.n. door Juanxo Pons en Nacho Aznar behaakt. Andere locals, waaronder Pollo en Sebastian zijn ook superactief in het behaken. Momenteel wordt een heuse geintegreerde topo voorbereid (met dus zowel de oude als nieuwe setoren).

Tot slot: je hebt de naam van mijn blog helaas niet juist vermeld. Het is:
cantinamarinacatering.blogspot.com

Veel plezier straks weer met de doorstart.

Groetjes, Marijne

Een reactie posten