woensdag 17 juni 2015

Crag-info: Corsica; Restonica en Tavignanu-dal

Op Corsica kun je op meerdere plaatsen multi-pitch routes klimmen. De bekendste locaties zijn toch wel  Bavella en het Restonicadal (omgeving Corte). Het Restonicadal is erg geliefd onder toeristen en dat merk je onder meer aan de vele ge- en verbodsborden. Zo is het tussen 20:00 en 07:00 in het gehele dal verboden te parkeren. Daarnaast is het in delen van het dal ook overdag verboden om te parkeren en aan het eind van het dal moet je (5 euro) betalen voor het parkeren (- als de parkeerwacht er ten minste staat).
Het Tavignanudal kun je vanuit Corte alleen via een wandelpad in gaan. De massieven waar je kunt klimmen hebben daardoor vaak een lange aanloop (1:45u of langer).

De rots en de routes
Het gesteente in dit dal is graniet waarbij je tafoni’s tegenkomt, alhoewel de tafoni’s hier minder talrijk zijn als in Bavella.  Je komt hier ook meer klassieke granietlijnen tegen met mooie strakke versnijdingen en scheuren en op sommige massieven vind je ronde, over elkaar liggende vormen die ook wel met brooddeeg worden vergeleken. 

De behaking en afzekering
In het Restonica en Tavignanu dal vind je relatief veel routes die redelijk tot goed met boorhaken zijn afgezekerd. Daarnaast zijn er ook nog wel klassiekers die je volledig zelf moet afzekeren. Maar als je ervaring hebt met mobiele zekeringen en je neemt je trad-gear mee, dan heb je hier wel veel meer mogelijkheden. Neem vooral ook veel schlinges mee; de vele zandlopers in de tafoni's bieden vaak goede mogelijkheden voor tussenzekeringen en standplaatsen.

De beste tijd
De beste tijd zijn de maanden mei - oktober. Als het slecht weer is, kun je het beste aan het begin van het dal blijven, aan het eind van het Restonica dal is het vaak kouder en er staat meer wind. Veel routes hebben een lange aanloop (tot een uur), maar omdat de meeste routes zelf niet heel lang zijn (tussen de 200m en 300m), kun je met onzeker weer vaak toch nog wel wat in de ochtend of middag doen. Monte Leonardo is in ieder geval een aanrader voor onzeker weer: hier vind je mooie routes van iets meer dan 200m en de aanloop is slechts een kwartier. Het Tavignanudal is door de lange aanloop niet echt een optie bij slecht weer.

Overnachten en boodschappen
Corte ligt aan het begin van het Restonica- en Tavignanu dal. Hier vind je wel vijf campings, waarvan camping St. Pancrace in 2015 veruit de goedkoopste was. Halverwege het Restonicadal ligt ook nog een camping (Tuani). De eigenaar kijkt je aan alsof hij liever geen klanten heeft, maar de camping is wel mooi gelegen. Camping Aliveta adverteert met wifi en vers brood - maar dat is helaas een wassen neus. Wild kamperen is op de meeste plekken in en om Corte verboden en op de plekken waar geen verbodsborden staan kun je vaak niet echt op enthousiaste reacties van de lokale bevolking rekenen. 

In Corte vind je diverse winkels, restaurants en supermarkten en ook een redelijk goed gesorteerde klimwinkel. Wifi vind je in verschillende café’s.

Transport
Zie artikel over sportklimmen op Corsica.

Topo
Zie hier voor een topo-review van de beschikbare topo's.

Foto's
- De foto's van Restonica
- De foto´s van Tavignanu

Bergredding
Het alarmnummer van de bergreddingsdienst PGHM op Corsica is: +495611395

Tip
Bij de verschillende massieven heb je nauwelijks of geen bereik. Zet je telefoon uit - dan heb je in ieder geval voldoende accu om in geval van nood een noodoproep te proberen.

Pieter

©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten