woensdag 13 juni 2012

Topo-review: Bavella multi-pitch (Corsica)

Voor wie multi-pitch routes wil klimmen op Bavella (en de rest van Corsica) zijn er diverse topo's beschikbaar. De belangrijkste zijn:
- Kletterführer Korsica
- Grande voies de Corse
- Roca é Sole, massif de Bavedda

Tip: naast een topo is het handig om ook een 1:25.000 kaart te hebben van het gebied b.v. IGN 4253ET (www.IGN.FR)

Geen van de topo's geeft echter een volledig overzicht van alle routes rondom Bavella. Om een volledig overzicht te krijgen zal je ook oudere topo's moeten raadplegen. Deze zijn meestal niet meer te koop, maar mogelijk vind je ze nog ergens in de bibliotheek van een bergsportverenging. Bovengenoemde topo's bevatten ieder gelukkig meer dan genoeg routes voor een gemiddelde klimvakantie of zelfs wat langer.

Hieronder in het kort de belangrijkste kenmerken van de topo's.

Kletterführer Korsika
Dit is een topo met bijna 70 routes in Corsica, waarvan 36 rond Bavella. Als je de topo bekijkt dan zie je onmiskenbaar de kwaliteit van Topoguide.de, zoals we die ook van hun Kletterführer Alpen kennen. De topo bevat een selectie van zowel moderne (en behaakte) routes als van mooie klassiekers. Iedere route is met groot detail in kaart gebracht. Dat is zeker voor het klimmen van klassiekers geen overbodige luxe. Je raakt anders al snel in het labyrint van tafoni's de weg kwijt. Daarnaast vind je veel informatie over de afzekering en benodigd materiaal.
Het vinden van de instap van de route op Corsica kan nog al eens lastig zijn. Daarom bevat deze topo diverse overzichtskaartjes met de ligging van de massieven en soms nog een extra kaartje bij de route. Daarbij wordt ook de aanloop nog eens in tekst beschreven. Per route wordt d.m.v. een classificatie van 1 tot 3 varkens aangegeven hoe lastig het is om de route te vinden. Hoe meer varkens, hoe beter je moet kunnen speuren... Het is jammer dat voor de minder goede speurneuzen de GPS-coördinaten van de parkeerplaatsen en de instap niet zijn vermeld.

Non-stop-waardering: 4,5 sterren

Titel: Kletterführer Korsika
Auteurs: Volker Roth, Nicole Luzar
Editie: 2008
Uitgever: Topoguide.de
ISBN: 978-3-00-024237-3
Verkrijgbaar: o.a. via www.topoguide.de
Prijs: €29,95
Taal: Duits

Grande voies de Corse
Dit is, net als de Kletterführer, een overzichtstopo voor heel Corsica met een selectie van 80 routes. In deze selectie komen relatief weinig routes in Bavella voor. De foyto's van de massieven zijn erg goed. Het verloop van de route is slechts met een lijn in een foto weergegeven en geeft daarom weinig of geen  gedetailleerde informatie. Bij een aantal routes zijn nog wel per lengte tekstuele aanwijzingen gegeven. Per route wordt weergegeven wat voor soort afzekering je aantreft en of je zelf nog het een en ander moet aanbrengen. Ook worden aanwijzingen gegeven voor (extra) benodigd materiaal. De beschrijving van de aanloop is redelijk duidelijk en de GPS-coördinaten van de parkeerplaats worden vermeld (helaas niet de coördinaten van de instap van de route). Ook de abstieg wordt beschreven en is soms ingetekend. Een overzichtskaartje geeft je een idee waar de verschillende massieven ongeveer zijn en vaak is de aanloop ook nog in een kaartje weergegeven.

Non-stop-waardering: 4 sterren

Titel: Grande voies de Corse
Auteurs: Bertrad Mannin, Thierry Sonchard
Editie: 2011
Uitgever: FFME
ISBN: 978-2-9526-3883-8
Prijs: 25,- euro 
Taal: Frans, Engels
Verkrijgbaar: in ieder geval in klimwinkels in Corte en Ajaccio en in de delicatessenwinkel naast het postkantoor in Zonza.

Rocca é Sole

Als je naar de foto's in deze topo kijkt, dan denk je al snel dat je met een gedateerde topo uit de jaren '80 te maken hebt. Schijn bedriegt, want deze topo is uit 2003 en bevat vooral de moderne routes rond Bavella (bijna 70 totaal). De routes zijn middels aquarellen, zwart-wit tekeningen of middels een lijn op een (vaak slechte) foto ingetekend. Diverse van deze foto's zijn in de winter genomen met een dikke laag sneeuw op de rots! Iedere herkenbare vorm van de rots is in deze foto's door de sneeuwlaag onzichtbaar. Sommige foto's zijn genomen in de mist: delen van routes kun je daardoor niet zien, omdat er een wolk voor hangt. Maar voordat je je zorgen hoeft te maken over gedetailleerde informatie in de route, zul je hem eerst moeten vinden. Dat zal niet altijd makkelijk zijn want er is geen enkele overzichtskaart met de ligging van de massieven in de topo opgenomen. Wel is er een tekstuele beschrijving van de aanloop en de abstieg De topo geeft per route vrijwel geen informatie over de afzekering.

Non-stop-waardering: 2 sterren

Titel: Rocca é Sole - Massif de Bavedda
Auteurs: Jean-Paul Quilici, Francis Thibaudeau
Editie: 2003
uitgever: n.a.
ISBN: n.a.
Prijs: 15,- euro
Verkrijgbaar: delicatesse winkel naast postkantoor in Zonza en de Gîte d'Etappe op de Bavella pas

Pieter
©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten