vrijdag 1 juni 2012

Crag-info: Sportklimmen op Corsica

Op Corsica zijn veel, maar relatief kleine sportklimgebieden te vinden. Maar naar Corsica ga je toch eigenlijk voor de bijzonder mooie multi-pitch routes. We hebben wel een aantal sportklimgebieden bezocht, maar dat was meer omdat het weer niet goed genoeg was voor lange routes. De sportklimgebieden zijn over hete hele eiland verspreid. Als je er een aantal wil bezoeken dan zul je veel moeten rijden. Een sportklimvakantie op Corsica is wellicht het leukst als je het combineert met strand-bezoek, kajakken, duiken, canyoning of wandelen. Over het klimmen van multi-pitch routes,  vind je hier een artikel.

De rots en de routes
De meeste massieven zijn van graniet, een enkel massief is van kalk of van schiste. Maar het klimmen op graniet is toch wel het meest bijzonder op Corsica.  Het graniet is op een heel grillige manier verweerd. Je
vindt er ontzettend veel zandlopers en soms zelfs hele 'vensters'. Je kunt er soms zelfs 'door heen' klimmen. Dit type verwering heet tafoni.  Je vindt hier met name vijfde en zesde graadsroutes, maar met een beetje moeite kun je er ook wel zevende en soms zelfs achtste graadsroutes vinden. In het zuiden van Corsica kun je boulderen.

De behaking
De massieven die wij bezocht hebben, zijn over het algemeen goed behaakt. Zowel qua plaatsing als wat
betreft de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Wel is ons opgevallen dat de standplaatsen matig waren, alsof hierop is bezuinigd. Soms maar één haak en de maillons die je in de standplaatsen vindt, zijn vaak erg roestig en onbetrouwbaar (verkeerde type staal - niet bestand tegen het Corsicaanse klimaat).

De beste tijd
Op Corsica kan het weer erg grillig zijn. De winters zijn zacht en er valt relatief veel regen. In de bergen kan het flink sneeuwen. De zomer is te heet om te klimmen, ook in de bergen (tenzij je alleen op noordwanden gaat klimmen). De lente en de herfst zijn het beste, waarbij het weer in de herfst minder grillig is dan in de lente. Hou in de lente rekening met langdurige en stevige regenbuien. Leuk van de lente  is dat veel planten in bloei staan en dat je jonge varkens kunt zien rondscharrelen.

Overnachten en boodschappen doen
Op Corsica zijn meer dan 200 campings, waarvan de meeste pas open gaan in mei en sluiten in oktober of november. Ook zijn er eindeloos veel hotels, pensions en gîtes of hutten.
Bivakkeren is officieel overal verboden. In de vallei van Restonica hebben wij zelfs verbodsborden gezien dat je 's nachts niet mag parkeren. Bij de klimmassieven in het noorden en oosten en bij Bavella hebben wij de eerste week van april en de hele maand mei zonder problemen kunnen staan met ons busje en we waren niet de enigen. Misschien omdat het laagseizoen is? Als je wild kampeert: geen open vuren! Men is als de dood voor bosbrand.
Als er een grote weg in de buurt is, kun je vrijwel overal boodschappen doen. Zodra je wat verder het binnenland in gaat, vind je in het meest gunstige geval een (dure) kruidenier met een beperkt assortiment. Het kan handig zijn om alvast boodschappen 'in het dal' te doen.

Transport
Om op Corsica te komen kun je vanaf de Franse of Italiaanse kust de veerboot nemen. Wij hebben goede ervaringen met Corsica Ferries. De prijzen schommelen sterk (zelfs binnen 2 weken), maar over het algemeen geldt dat als je vroeg boekt, het ticket goedkoper is. Ook kun je vliegen naar Corsica; er zijn verschillende luchthavens.
Op Corsica is het handig om een auto te hebben. Behalve een trein van Bastia naar Ajaccio hebben we geen openbaar vervoer gezien. Er zou ook een netwerk voor bussen moeten zijn.
Corsica is niet groot, maar wel erg bergachtig. Hou dus rekening met extra reistijd als je van het ene naar het andere massief wilt rijden.


Tip m.b.t. materiaal
Het is niet makkelijk om 'snel even' iets bij te kopen of te vervangen omdat er nagenoeg geen klimwinkels zijn op Corsica. In Corte is een kleine winkel die wat klimmateriaal verkoopt. In Ajaccio zit een winkel met een tamelijk uitgebreid assortiment: Alti Monti (Avenue Noêl Franchini).

Topo
Klik hier voor de topo-review.

Foto's
De foto's van Corsica

Bergredding
Het alarmnummer van de bergreddingsdienst PGHM op Corsica is: +33-495611395.

Non-stop-waardering: 3 sterren

Esther
©2012 nonstopclimbing.nl

2 opmerkingen:

lysan zei

maar 3 sterren?
dan is de non stop climbing waardering toch anders dan die van mij ;)

nonstopclimbing.nl zei

Dag Lysan,
Wacht maar tot je de sterrenwaardering ziet van de lange routes rond Bavella ;-)
Groeten, Esther

Een reactie posten