maandag 11 juni 2012

Crag-info: multi-pitchen bij Bavella, Corsica

Op Corsica kun je op meerdere plaatsen multi-pitch routes klimmen. De belangrijkste locaties zijn toch wel Restonica (omgeving Corte) en vooral Bavella (pas tussen Porto Vechio en Solenzara). Wij hebben dat alleen gedaan bij Bavella (de hele maand mei).
Bavella is erg geliefd onder toeristen en elke dag trekken er karavanen aan touringcars en auto's voorbij. We hebben ook regelmatig stoeten van 'eenden' of andere oude auto's voorbij zien trekken. Over het algemeen merk je er niets van; de toeristen maken alleen foto's en films vanachter het raam of vanaf de parkeerplaats. Zodra je de parkeerplaats achter je laat, is het ontzettend rustig.

De rots en de routes
Bavella is het land van de tafoni's. Het graniet is door een erosieproces uitgesleten en daardoor heeft het de meest bijzondere vormen gekregen. Je ziet veel ronde vormen en zandlopers en op sommige plekken ziet het er uit als een grote Leerdammerkaas, maar dan van graniet. Naast de tafoni-structuur vind je er ook meer klassieke granietlijnen met mooie strakke versnijdingen en scheuren en sommige massieven worden ook wel vergeleken met Yosemite.

De behaking en afzekering
Bij Bavella vind je diverse soorten afzekering, van klassiekers die je volledig zelf moet afzekeren tot routes die volledig behaakt zijn. Afhankelijk van welke topo je gebruikt, vind je hier meer of minder informatie over de afzekering. Maar als je ervaring hebt met mobiele zekeringen en je trad-gear meeneemt dan heb je hier wel veel meer mogelijkheden.

Materiaal:
- neem vooral veel schlinges mee (8-10); de vele zandlopers in de tafoni's bieden vaak goede mogelijkheden voor tussenzekeringen en standplaatsen
- 6 friends/camelots diverse maten #0,3 - #3
- friend/camelot #4 kan in een aantal routes erg handig zijn
- evt. nog een set hexentrics (of nuts)
- 50m dubbel- of tweelingtouw

De beste tijd
De beste tijd zijn de maanden mei - oktober. Het weer rond Bavella kan zeer wisselend zijn. In het voorjaar kan het in de middag vaak mistig worden of onweren. Het is moeilijk om ter plaatse een betrouwbare weersvoorspelling te krijgen. Tijdens ons verblijf heeft het veel geregend. Als het slecht weer is boven op de pas, rijd dan ongeveer 10 km door richting Solenzara (t.h.v. Punta Rosso). Het weer kan daar aanmerkelijk beter zijn (warmer en zonder mist). Leuk aan het voorjaar is dat je er jonge varkens kunt zien rondscharrelen en er veel planten in bloei staan.

Overnachten, boodschappen doen, water en wifi
Zonza ligt in het hart van Bavella. Hier vind je vier campings en van drie campings weten we dat ze ongeveer €6,50 p.p.p.n. kosten.
Er is geen supermarkt alleen een delicatessenwinkel met verse groente, fruit en zuivel en een bakker (op woensdag dicht). Het is minsten 3 kwartier rijden naar een betaalbare grote supermarkt - het is handig om vooraf het een en ander in te slaan. Verder vind je er talloze toeristenwinkels en restaurants. Drinkwater kun je tappen in het gehucht Bavella (tegenover de Gîte d'Etappe). De dichtstbijzijnde geldautomaat vind je in San Gavino.
Wifi vind je in Zonza bij bistro L'Eternisula. Hier kun je ongestoord internetten. De mensen zijn er erg hartelijk en je kunt er heerlijk eten en drinken.

Transport

Klik hier voor het artikel over sportklimmen op Corsica.

Topo
Zie hier voor een topo-review van de beschikbare topo's.

Foto's
De foto's van Bavella

Bergredding
Het alarmnummer van de bergreddingsdienst PGHM op Corsica is: +495611395

Tip
In Zonza en Viseo heb je zeker bereik met je mobiele telefoon en op de Bavellapas soms. Bij de verschillende massieven heb je nauwelijks of geen bereik. Zet je telefoon uit - dan heb je in ieder geval voldoende accu om in geval van nood een noodoproep te proberen.

Non-stop-waardering: 4,5 sterren (dit omdat je al snel 3 kwartier of langer onderweg bent naar de instap - anders zou het 5 sterren hebben gekregen).

Pieter
©2012 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten