zondag 19 januari 2014

Topo-review: Tarragona climbs

De klimmassieven
In 2012 is een overzichtstopo verschenen van sportklimgebieden in de provincie Tarragona in Catalonië. De titel suggereert dat alle klimgebieden van Tarragona zijn opgenomen, maar het gaat hier met name om de gebieden in het noordelijke deel van de provincie. Hieronder een lijst van beschreven gebieden en tussen haakjes het aantal routes:
De auteurs geven aan dat ze geen compleet beeld van elk klimgebied geven - daarvoor verwijzen ze naar de lokale topo's. Ze hebben een selectie gemaakt van populaire sectoren van elk gebied, maar met voldoende routes om jaren vooruit te kunnen. Het kleinste gebied bevat 97 routes, het grootste gebied 737; al met al goed voor meer dan 400 pagina's.

De klimtechnische inhoud van de topo
Voorin de topo vind je een schematisch overzicht van alle klimgebieden. Zo kun je in één oogopslag zien wat de verschillende klimmassieven te bieden hebben. 
Per klimgebied geeft de topo informatie over de kenmerken van een gebied, de aanloop (voorzien van duidelijke kaartjes en GPS-coordinaten), de ligging tov van de zon, het type klimmen (overhang, verticaal, plaat, single- of multipitch). Verder wordt per route aangegeven wat de moeilijkheidsgraad is en hoe lang de route is.
Op goede kleurenfoto's kun je goed zien waar je de routes kunt vinden. Het is weinig gebruikelijk in Catalonië om de naam van de route op de wand te schrijven - dus deze foto's zijn erg handig.
Verder vind je informatie over de behaking, de benodigde klimspullen (70 of 80 meter touw en 15 setjes) en de gebruikelijke gedragsregels bij de rots.
Achterin de topo vind je een overzicht van de 'equippers' en een index met alle routes die zijn opgenomen in deze gids.

Algemene info
In de inleiding en in de advertenties vind je allerhande info over accommodatie, transport en het klimaat in Tarragona. Het staat niet in de topo, maar via via weten we dat de opbrengst van de topo in ieder geval gaat naar herbehaking.

Waardering
Non-stop waardering: 3,5 sterren

Titel: Tarragona climbs. Selected sportclimbs in the Provence of Taragona
Auteurs: Peter O'Donovan en Dani Andrada
Talen: Engels, Catalaans en Spaans 
Uitgave: POD CLIMBING 2012
ISBN: 978-0-9567006
Prijs: ongeveer €30,-
Te koop: in ieder geval bij GomA II in Cornudella de Montsant ( vlakbij Siurana)

Esther

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten