dinsdag 7 januari 2014

Crag-info: Vilanova de Prades

Catalonië staat bekend om zijn mooie en enorme klimgebieden zoals Siurana en Maragalef. Maar ook diverse ' kleinere' klimgebieden zijn zeker de moeite waard. Eén van die gebieden is Vilanova de Prades. Dit kleine dorpje, in een zeer rustige vallei, biedt met zijn rotsen genoeg voor vele dagen klimplezier.

De rots en de routes
Het gebied bestaat uit ongeveer 200 routes op conglomeraat gesteente. Waar vaak de routes in conglemoraat gebieden vaak erg uniform zijn is dat niet het geval in Prades. Dankzij de vele scheuren, versnijdingen en soms zelfs een kleine tufa vind je hier veel meer variëteit in routes dan alleen maar pockets. Je vindt er routes in verschillende gradaties, maar met name voor klimmers die zesde of zevendegraadsroutes zoeken, is het er goed klimmen. De routes zijn er voornamelijk steil of licht overhangend en ze zijn gemiddeld 20 meter lang. Je kunt de rotsen makkelijk te voet bereiken vanaf de verschillende (kleine) parkeerplaatsen: binnen 5 à 10 minuten kun je er wel zijn.

De behaking
De routes zijn over het algemeen goed afgezekerd met haken op prettige afstand en van goede kwaliteit. Wat opvalt is dat het materiaal dat voor de standplaatsen gebruikt nogal eens wat corrosie vertoond.

De beste tijd
Alle rotsen zijn op het zuid-oosten georiënteerd, zodat dit gebied een prima winterbestemming is. Maar als het hard waait is het er minder prettig; de rotsen liggen als een 'kam' boven het dorp en alleen de zekeraar vindt dan beschutting bij de struiken en boompjes.

Omgeving
Als je voor langere tijd in Catalonië bent, dan is Vilanova de Prades goed te combineren met een bezoek aan de klimgebieden van Siurana of Margalef.

Overnachten en boodschappen
In Vilanova is een camping (met diverse logeermogelijkheden) die het hele jaar open is. De camping heeft ook een winkeltje. Een deel van het klimgebied is vanuit de camping te voet te bereiken. Het restaurant en sommige andere faciliteiten van de camping zijn in deze periode wel gesloten.
Voor een drankje en een hapje kun je naar bar-restaurant "El casal". Daar kom je makkelijk in contact met de zeer vriendelijke bewoners van dit dorpje. Wij hebben er met veel plezier gegeten en gedronken. Er is ook nog een andere (veel kleinere) bar, maar die hebben we niet bezocht.
Een supermarkt of bakker hebben we niet kunnen vinden in Vilanova de Prades. Wel zijn er twee hele kleine winkeltjes met van alles en nog wat, maar voor verse producten moet je er niet zijn. Op 8km afstand vind je in Prades wel diverse winkeltjes en bakkers.
Aan de rand van het dorp kun je ook prima met een busje bivakkeren. Drinkwater kun je in het dorp bij de bron krijgen. 

Topo's
Vilanova de Prades is opgenomen in  de verzameltopo 'Taragonna Climbs' .

Foto's
Foto's van Vilanova de Prades (december 2013):Non-stop waardering: 4 sterren

Pieter

©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten