vrijdag 16 januari 2015

Nonstop crag-review: Montsant


Op ongeveer 3 kwartier rijden vanaf Tarragona vind je, boven Cornudella de Montsant en vlakbij Siurana, het massief van Montsant. Vanuit Siuarana (en Cornudella de Montsant) gezien een enorm massief, hoog bovenop de heuvels. Wij hebben er nog niet veel kunnen klimmen, en we zullen er daarom geen waardering in sterren aan verbinden. Wel waren wij onder de indruk van de 'schoonheid' van het massief en we gaan er zeker nog eens heen.

De rots en de routes
Montsant is Volgens de topo (Tarragona Climbs) het massief wel 10 km breed met routes tot 150m lang. De meeste sportklimroutes zijn ongeveer 25-30 meter lang. Ondanks dat het om conglomeraat gaat, lijkt het erop dat de rots wel 'solide' is. Veel gaatjes en randjes om beet te pakken of om op te staan, op steile tot overhangende rots. Het massief telt bijna 600 routes, verspreid over 20 sectoren, en de meeste routes liggen in de zesde en zevende moeilijkheidsgraad.
Voor de meest interessante massieven varieert de aanloop tussen de 20 en 60 minuten (enkele kleinere massiefjes bereik je al na 10 minuten). Je moet dus wel van wandelen houden.Sommige paadjes zijn lastig, en volgens de topo niet geschikt voor 'niet-klimmers en honden'.

De behaking
De sportklimroutes zijn over het algemeen zeer goed behaakt. De multi-pitch routes zijn niet altijd volledig behaakt.

Beste tijd om te klimmen
Omdat de meeste massieven georiënteerd zijn op het zuid-westen, is Montsant niet geschikt om er in de zomer te klimmen. Het late najaar, de winter en het vroege voorjaar zijn het meest geschikt. Omdat dit massief hooggelegen is, kun je last hebben van de wind. Er is vaak maar weinig beschutting! Hou er in de kerstvakantie rekening mee dat de Spanjaarden (en andere Europeanen) en masse naar deze regio komen om te klimmen. Tussen kerst en oud en nieuw kun je wel eens in de rij komen te staan voor een route.
In de periode 1 januar i- 15 juli heb je te maken met een klimverbod in een aantal sectoren - daar nestelen dan vogels. Met een beetje geluk kun je - in de ernaast gelegen sectoren - de steenarend en de havikarend heen en weer zien vliegen met takjes of een prooi in hun bek of klauwen.

Voorzieningen
Zie voor accommodatie en voorzieningen de crag-review over Siuarana.

Topo's
- Tarragona Climbs - Catalunya: Selected Sport Climbs in the Province of Tarragona, Peter Anthony John O'Donovan, 2012, ISBN:978-0-9567006-1-2, uitgever: POD CLIMBING 2012, €29,95
Klik hier voor een review van deze topo.
- Montsant. Vertiente sur, Luis Alfonso, 2009, ISBN: 020000496, Uitgever: Supercrack Edicions, €24,-

Beide topo's zijn te koop bij GOMA II in Cornudella de Montsant.

Esther
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten