maandag 27 februari 2012

Crag-info: Sella


Klimgebied Sella is prachtig gelegen - vanaf veel massieven heb je uitzicht op de Puig Campana en overal vind je olijf- en amandelbomen, cactussen en reuzenagaves. Sella bestaat uit verschillende deelmassieven en er is voor elk wat wils. Je kunt er sportklimmen, trad-klimmen en multi-pitch routes doen en er zijn wanden in de zon en in de schaduw.

De rots en de routes
Volgens onze topo uit 2005 zijn er grofweg 280 routes (inmiddels zijn er meer). Voor ruim 50 van deze routes moet je toestemming vragen aan de landeigenaar; dit gebied wordt ook wel de 'Hidden Valley' genoemd. In Sella vind je routes tussen de 4e en de 8e graad. De langere routes zijn over het algemeen wat harder en ook de routes in de Hidden Valley zijn hard (7a-8c+).
Sella kenmerkt zich door steile kalkwand (veel technisch en crimpy klimmen) met hier en daar een kleine tufa of een dakje. In de Hidden Valley vind je meer overhangende routes.Van de lange routes is het merendeel van de routes traditioneel ingericht: neem je nuts en friends mee!
De aanloop naar de meeste sportklimroutes (vanaf de verschillende parkeerplaatsen) is kort: maximaal 15 minuten. De aanloop naar de lange-routes is ongeveer een uur en de routes zijn over het algemeen niet langer dan 200 meter.
Helaas zijn een aantal routes afgeklommen - ook de hogere niveaus - maar de meeste routes zijn nog aardig scherp.

De behaking
In de sportklimroutes is de behaking over het algemeen goed. De standplaatsen zijn ingericht met een ketting en een maillon, een ring of een snapper. Maar we hebben hier en daar ook wat zelfgeknutselde haken gezien. Sommige hadden zo'n klein gaatje dat de snapper van het setje er nog maar net in paste (eventueel ombouwen kun je dan wel vergeten). Ook hebben we haken en standplaatsen gezien die zo oud of slecht geboord of gelijmd waren, dat we er niet op durfden te vertrouwen.

De beste tijd
Wij hebben er in februari ongeveer een week geklommen. Omdat het fris was (vaak niet meer dan 10 graden en één keer zelfs een beetje sneeuw!) hebben we vooral zuidwanden bezocht. Rond 11 uur staat de zon dan wel (boven) in de wand. De zekeraar staat vaak in de schaduw omdat er veel begroeiing onder aan de wand is of omdat de zon nog niet hoog genoeg staat. Er zijn ook prachtige noordwanden, maar daar was het echt te koud voor.Waarschijnlijk zijn de lente en de herfst de beste periodes om hier te klimmen. Omdat veel sectoren in een dal liggen, duurt het in de even voor de zon de massieven verwarmt.

Hoe kom je er
Het dorpje Sella ligt ter hoogte van Benidorm. Vanaf Benidorm is het een half uur rijden en vanaf Alicante drie kwartier. Het klimgebied ligt zo'n 4 kilometer ten noordoosten van Sella zelf.

Overnachten en boodschappen
Er was ooit een rifugio vlakbij de klimmassieven. Deze is nu officieel 'gesloten' nadat ze een boete hebben gekregen omdat ze geen vergunning hadden. Maar als je er aanklopt en vraagt of je er kunt overnachten dan kan dat nog wel. Naar verluidt kun je er voor een paar euro slapen - maar verwacht geen luxe.
Kamperen bij de rotsen is verboden. Er wordt regelmatig gecontroleerd en als je betrapt wordt krijg je een boete. De boswachter tolereert wel kleine busjes - mits je binnen kookt!
In Sella en Finestrat (tussen Benidorm en Sella in) zijn diverse overnachtingsmogelijkheden). In Sella is ook een sobere gemeentelijke camping (zona d'acampada), maar die is gesloten in de wintermaanden.
Wat wij kunnen aanbevelen is The Orange House in Finestrat: je kunt er kamperen, in een 'lager' slapen of een kamer nemen. Er is wifi, een gemeenschappelijke keuken en een ruime tuin (met zwembad). Zie voor meer info: The Orange House.
Boodschappen kun je overal doen. Zowel in Sella als in Finestrat zijn diverse kleine winkels en net buiten Benidorm heb je een enorm winkelcentrum met grote supermarkten.

Topo's
Wij hebben gebruik gemaakt van de topo Costa Blanca van Rockfax. Klik hier voor de review. Er was ooit ook een lokale topo van Sella maar die is niet meer verkrijgbaar

Klimgebieden in de buurt
Calpe
- Salem, Olta, Los Pinos, Echo Valley
- Gandía
- Penya de L' Aventador

Foto's
De foto's van Sella

Non-stop-waardering: 3,5 sterren

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten