zaterdag 11 februari 2012

Crag-info: Penya de l'Aventador


Op ongeveer 3 kwartier rijden van Gandía, ligt het massief Aventador, vlakbij de gemeente Xàtiva. Op Penya de l'Aventador zijn de eerste routes geopend aan het begin van de jaren negentig. Het is een klein gebied met 70 routes, maar het is prachtig gelegen. Het gebied wordt in het weekend druk bezocht (door families en groepen). Volgens onze topo zijn de 'vijfjes' al aardig afgeklommen. Volgens Nederlanders die we gesproken hebben, was het nog heel goed te doen.

De rots en de routes
De Penya de l' Aventador is een mooi verticale wand. Links is nog een kleine overhang met wat tufa's. Helaas hebben we daar weinig kunnen doen. De tufa's blijven na regen nog dagenlang nat. De routes variëren tussen de 20 en de 45 meter en zijn met name in de vijfde of zesde graad.
De routes zitten helaas veel te dicht op elkaar. Daarbij kruisen de routes elkaar of splitsen de routes zich. Door  de wirwar van routes en haken kom je vaak op een heel andere standplaats uit dan je had gedacht. En omdat het massief weinig varieert in structuur kregen wij al snel het gevoel dat als je er een paar hebt gedaan, je ze allemaal wel kent... Maar als je tòch in de buurt bent, is het zeker de moeite waard.

De behaking
De routes zijn goed behaakt en voorzien van standplaatsen met een snapper of een ring om over af te dalen.

De beste tijd
Het massief ligt vanaf ongeveer 11 uur in de zon. De beste tijd is waarschijnlijk de lente of de herfst. Op windstille en zonnige dagen in de winter kun je er ook prima klimmen.

Overnachten en boodschappen
Er is in de nabije omgeving geen camping. Wel kun je overnachten in pensions of hotels in Xàtiva (op 4 km afstand). Met een busje kun je ook op de parkeerplaats in het bos bij het massief staan. Onduidelijk is of het mag: de boswachters en politie zwaaiden elke dag vrolijk naar ons. De laatste avond kwam er echter een agent vragen wat we aan het doen waren. Toen we vertelde dat we nog één nacht bleven gebaarde hij dat het goed was. Zolang je het bescheiden houdt, zul je er wel mogen staan, was onze conclusie.
In Xàtiva kun je overal drinkwater uit bronnen halen. Ook kun je hier terecht voor boodschappen, café's, restaurants en 2 indoor zwembaden met sauna-faciliteiten. Er is zelfs een kleine boulderhal van de lokale klimverenging.
De rivier bij het massief is ook eind januari op een zonnige dag (11 graden) een prima wasgelegenheid. Op warmere dagen kun je er vast lekker in zwemmen na het klimmen.

Topo's
Bij de VVV van Xàtiva kun je een handgetekende topo ter grootte van een A4 krijgen.
In de topo Costa Blanca van Rockfax staat dit massief ook.  De lokale topo en Rockfax komen niet helemaal met elkaar overeen, het blijft dus zoeken. Over Rockfax volgt later nog een review.

Foto's
De foto's van Aventador

Tip
Als het te warm is op Aventador dan kun je ook in Xàtiva zelf klimmen. Links van het het kastelencomplex is een prachtige noordwand van rode kalk. Je kunt hier routes doen van 2 à 3 touwlengtes in de zesde moeilijkheidsgraad. De topo van 'Penya Roja - cava nord' is te verkrijgen bij de VVV van Xàtiva.

We geven het geen 'sterren-waardering' omdat het maar een klein gebied is.

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten