zondag 5 februari 2012

Crag-info: Gandía

Omdat het in Siurana vaak nog wel erg koud was gingen we op zoek naar warmere klimgebieden aan de Costa Blanca. Eén van de eerste gebieden waar je langs komt als je vanuit het noorden naar de Costa Blanca gaat is Gandía. Van diverse personen hadden we gehoord, dat dit een mooi gebied zou zijn.
De rotsen liggen niet ver van de (volgebouwde) kust en zijn makkelijk bereikbaar vanaf de snelweg. Het ligt tegen de provinciale weg naar Barx aan en dat zorgt wel voor wat verkeerslawaai. Maar het uitzicht over de vallei met sinaasappelboomgaarden maakt veel goed. Bovendien is de wand op het zuiden gericht en is dus ideaal als winterbestemming.

De rots en de routes
Gandía bestaat uit één massief waar zich op twee niveaus routes bevinden. De routes op het bovenste niveau (sector Topdeckio) zien er op het oog mooi uit, maar vonden wij erg tegenvallen. De mooiste routes bevinden zich in de vijf sectoren op het onderste niveau. Tijdens het klimmen bleek dat we eigenlijk eerder hier naar toe hadden moeten gaan. Niet een paar maanden eerder, maar wel 10 jaar eerder. Veel mooie routes zijn in dit populaire gebied glad geklommen. Gelukkig zijn er ook nog routes die niet totaal afgespekt zijn en daarin kun je ervaren hoe mooi het hier ooit geweest moet zijn. We vonden het er wel wat hard gewaardeerd. Ook de topo van Rockfax beschrijft de routes als 'hard in the grade'.

De behaking
De behaking van de routes is over het algemeen goed. Je kunt zien dat veel routes al eens van nieuwe haken zijn voorzien. Soms zie je in goed behaakte routes ook nog wel ergens een roestige mephaak zitten. Deze hebben ze waarschijnlijk uit nostalgische redenen laten zitten. Leuk om naar te kijken (en niet te gebruiken). Er zijn ook nog wel een aantal routes met haken van mindere kwaliteit. Verder zit de eerste haak in Gandía soms erg hoog. We hebben erg veel Spanjaarden gezien die een clipstick gebruiken om het eerste setje (en soms ook de tweede) te klippen.

De beste tijd
Dit is een absolute winterbestemming. Door de ligging aan de kust en de zuid-oriëntatie was het half januari op sommige dagen haast te warm om te klimmen.

Hoe kom je er?
Het klimgebied ligt net ten westen van Gandía. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Alicante op zo'n 120km rijden.

Overnachten, vervoer en boodschappen
In Gandía zelf aan de kust zijn een aantal campings en zeer veel hotels en appartementen te vinden. Kamperen in een tent is bij de rotsen niet mogelijk. Bij de rots kun je eventueel in een je busje slapen. Nadeel is wel dat er geen water in de directe omgeving beschikbaar is.
Gandía ligt op 4km van de rotsen en is van alle gemakken voorzien. Je vindt er grote en kleine supermarkten en allerhande andere winkels. Internet is op diverse plaatsen beschikbaar (o.a. Mc Donalds, Burger King, Internet cafés)

Topo's
Er was in het verleden een lokale topo die je kon krijgen bij de plaatselijke VVV. Bij navraag bleek deze niet meer te bestaan. Ze wisten ons bij de VVV zelfs te melden dat je in de buurt van Gandía helemaal niet kon klimmen :-). De enige topo die wij gevonden hebben waar Gandía in vermeld is is de Rockfax topo 'Costa Blanca'. Daar volgt later nog een review van.

Foto's
De foto's van Gandia

Tip: Kijk voor dat je een route in gaat of deze niet totaal afgeklommen is. Routes die in de Rockfax topo met 3 sterren zijn aangeduid, zijn vaak heel glad.

Non-stop-waardering: 3 sterren

Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten