vrijdag 24 februari 2012

Kruimelen op de Costa Blanca

Spanje is een mooi klimland met veel grote klimgebieden. Nadeel is wel dat de meeste van deze gebieden in het noorden van Spanje liggen, waar het de laatste weken iets te koud is om te klimmen. Aan de Costa Blanca moeten we het nu vooral doen met een aantal kleine kruimelgebiedjes, genoemd in de topo 'Costa Blanca' van Rockfax . Naast Sella, Calpe, Gandía en Penya de L' Aventador bezochten we nog een aantal andere kalksteen-gebieden die slechts voor een beperkt aantal dagen klimplezier leveren.

Salem
In een kloof bij het dorpje Salem staan aan beide zijden van een kloof massieven met in totaal 140 routes. Helaas was het veel te koud voor de noordwanden, waardoor al veel routes afvielen. Op het bovenste deel van de zuidwand zijn een dertigtal aardige routes. Er wordt hier niet zoveel geklommen, waardoor er hier en daar wel wat begroeiing in de rotsen staat. Het merendeel van de routes is zesde- of zevendegraads, maar je vindt er ook vierde-, vijfde- en enkele achtstegraads routes.



Olta
Een aardige zuidwand hoog boven een villawijk bij Calpe. Er zijn volgens de Rockfaxtopo maar 22 routes (in werkelijkheid zijn er meer, maar informatie daarover hebben we niet gevonden). Van de 22 routes vonden wij slechts enkele routes interessant. Met name de route 'Tufa Groove' (6b+) is bijzonder mooi. Veel routes zijn vijfdegraadsroutes die weinig van elkaar verschillen, maar je vindt er ook zesde- en zevendegraads routes.



Los Pinos
Een mooi en rustig gelegen massief iets boven Calpe. Er bevinden zich een dertigtal routes verdeeld over twee sectoren. De routes zijn kort (15m) en overhangend. De plaatsing van de haken is soms een beetje vreemd; het lijkt erop dat de routes een beetje haastig geopend zijn. Je treft er zesde- en zevendegraads routes en twee 8a's. Informatie over deze sector (en andere sectoren in Spanje) is te vinden op de site van Richard Davies.




Echo Valley - sector El Castellet
Een gevarieerd gebied in de buurt van Polop. Je kunt er 'multi-pitchen' en sportklimmen. Er is één gebied met zo'n 40 routes die goed behaakt zijn: sector El Castellet. In de andere sectoren heb je regelmatig nuts en friends nodig. El Castellet heeft echter ook routes die je zelf moet afzekeren. Deze sector ligt vlakbij de weg en er staat een overzichtsbord met de routes. Je kunt hierop ook zien hoe lang de routes zijn en of je de routes zelf moet afzekeren of niet. De topo Costa Blanca van Rockfax heeft de routes zelf namen gegeven, maar de juiste namen staan op het bord èn op de wand. De meeste routes zijn zesde- en zevendegraads, maar je vindt er ook wel wat routes in de derde-, vierde- en vijfde graad.



Pieter en Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten