woensdag 15 februari 2012

Topo-review: Costa Blanca

Dat de Costa Blanca altijd populair is geweest onder Britse klimmers blijkt wel uit het feit dat er ruim 15 jaar geleden al twee Britse topo's van dit gebied waren. De auteur van de ene topo was Chris Craggs, de auteur van de andere was Alan James (van Rockfax). Tegenwoordig brengen de beide auteurs gezamenlijk een topo uit onder het Rockfax-label, met als titel 'Costa Blanca'.

Algemene info
Deze Engelstalige topo is wat stijl en layout gelijk aan alle andere Rockfax-topo's. De topo geeft middels pictogrammen informatie over de aanloop, de oriëntatie t.o.v. de zon, beschutting tegen regen of wind, het soort routes (sport, trad, multipitch) en de niveaus.
Bijzonder goed is de duidelijke routebeschrijving naar de rots. Met een kaartje en een tekstuele toelichting kost het meestal weinig tijd om het massief te vinden. Ook erg handig is het overzicht voorin met een lijst van alle massieven en hun belangrijkste kenmerken. De Costa Blanca is onderverdeeld in 6 regio's met in totaal meer dan 40 massieven: Gandía, Xaló, Calpe, Benidorm, Alicante en Murcia. Het schema maakt de keuze uit de massieven zo een stuk makkelijker.

Weergave van de routes
De verschillende massieven en sectoren worden middels kleurenfoto's weergegeven. De routes zijn op de foto's ingetekend. Verder is er een lijst met de namen van de routes, een korte omschrijving en waardering tussen 0 en 3 sterren voor de schoonheid van de route. Soms wordt de eerstbeklimming vermeld, maar meestal niet.
Het is onduidelijk welke routes door de auteurs daadwerkelijk zelf geklommen zijn. Omdat dit niet aangegeven is, is het moeilijk te bepalen hoe betrouwbaar de informatie is. Wat opvalt is dat er relatief veel fouten zitten in de intekening van de routes op de foto's. Sommige van deze fouten zouden zeker niet gemaakt zijn als ze de routes zelf geklommen hadden. Verder is de omschrijving van de route vaak niet correct of zó algemeen dat het voor iedere route kan gelden. Een aantal mooie voorbeelden: 'a crux with difficult moves', 'climb straight up the wall to the lower-off'. Ja, zo kennen wij er ook nog wel een paar...

Controversieel
Boze tongen beweren dat de informatie in de Rockfax-topo 'gestolen' is uit andere topo's. In hoeverre deze beschuldiging terecht is, is moeilijk te zeggen. Van veel van de opgenomen massieven bestaat geen enkele andere topo of alleen een vaag schetsje. Van massieven die wel zijn opgenomen in andere topo's is moeilijk te zeggen welke topo er het eerst was.
Het is wel jammer dat Rockfax niet per massief een duidelijke bronvermelding heeft opgenomen. Aangezien er vrijwel nergens namen van routes op de wand staan in Spanje, moet de informatie toch ergens anders verkregen zijn. Wel is er in de topo een overzicht van ongeveer 10 lokale topo's opgenomen. Ook wordt bij sommige massieven aangegeven dat er ook een lokale topo bestaat. Onduidelijk is of de vermelde topo's ook als bron zijn gebruikt.
De informatie die Rockfax die weergeeft is, voor zover wij dat hebben kunnen zien, altijd uitgebreider dan andere topo's. Van simpelweg kopiëren zonder het gebied zelf te bezoeken en onderzoeken lijkt dan ook geen sprake. Belangrijk minpunt van de Rockfax-topo's blijft natuurlijk wel dat de opbrengst van de topo op geen enkele wijze bijdraagt aan het onderhoud van de klimgebieden.

Overige informatie
De informatie en de advertenties in de topo zijn grotendeels gericht op Britse klimmers. Zo vind je advertenties over Britse klimhallen en Britse klimwinkels.De andere advertenties en algemene info zijn wellicht ook interessant voor niet-Britse klimmers: autoverhuurders, accommodatie, 2 klimwinkels en alle markten in de gehele regio (?!) worden vermeld. Ook is er informatie opgenomen over het benodigde klimmateriaal per gebied. Voor sommige gebieden heb je dubbeltouw en nuts & friends e.d. nodig.

Topo: Costa Blanca
Auteurs: Chris Craggs, Alan James
Uitgeverij: Rockfax
Jaar van uitgave: 2005 (4e editie), eind 2012 zal er waarschijnlijk een nieuwe editie verschijnen.
ISBN: 1-873-341-95-4
Website: www.rockfax.com
Prijs: €30,90 (of 11.99 Engelse pond)

Nonstop-waardering: 4 sterren

Pieter

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je aan de Costa Blanca gaat klimmen in gebieden als Forada, Barranc en Marin, koop dan de lokale Spaanse topo: "Escaladas en Alicante" van Juan Pedro Verdú, Manuel Amat en Jose Hernádez (2007), te koop online bij desnivel, in El Refugio in Alicante, en de Intersport in Elda.

Uitstekende topo en je steunt er de lokale klimmers mee. Vreemd dat je deze topo niet noemt bij een Topo Review van de Costa Blanca.

Groetjes

nonstopclimbing.nl zei

We zijn in het bezit van 'Escaladas en Allicante', maar we vinden hem erg tegenvallen. Het enige gebied van betekenis wat er in staat is Forada. Hier zijn we nog niet geweest en daarom is er nog geen review van deze topo. Ook is van spaanse topo's als deze niet altijd duidelijk of het geld naar het onderhoud van de massieven gaat.

Een reactie posten