maandag 17 augustus 2015

Crag-info: Rawyl

Een half uur rijden ten noorden van Sion vind je het klimmassief Rawyl. Het ligt vlakbij het stuwmeer 'Barrage Tseuzier'. Er zijn vier klimmassieven die samen goed zijn voor zo'n 120 routes. Wij hebben voornamelijk bij 'Dégout et des Couleurs' geklommen (45 routes). De voordelen van deze sector zijn dat je er goed kunt staan onder aan de wand (de andere massieven hebben scheve, zanderige paadjes rondom het massief), vanaf het middaguur is er schaduw en de routes zijn relatief lang (30m).

De rots en de routes
De kalksteenwanden in Rawyl zien er prachtig uit, maar wij moesten wel even wennen aan de structuur. Het deed ons denken aan dolomiet: brokkelige rots en erg zanderig. Onderaan de wand bij sector 'Dégout et des Couleurs' hangt zelfs een handveger - die kan in veel routes van pas komen om het zand en gruis van de grepen en treetjes te vegen. Je vindt er steile wand, maar ook overhangende routes of routes met dakjes. De greepjes variëren van grote schollen en bakken tot slopers en crimpers. De lengte van de routes variëren tussen de 15m en de 70 m. Er zijn in Rawyl voornamelijk routes in de zesde-, zevende- en achtste- moeilijkheidsgraad. De meeste routes die we hebben gedaan vonden we wel mooi, maar de kwaliteit de rots drukte de pret wel een beetje.

De behaking
De behaking vonden we helaas maar matig. Bij sector 'Virus' waren veel 'zelfgeknutselde' haken gebruikt en sommige waren zo klein dat het lastig was om je setje er vlot in te krijgen. Als je de route zou willen afbreken en je wilt ombouwen op een haak: vergeet het maar. Bij Sector 'Dégout et des Couleurs' zijn gelukkig wel goede haken gebruikt. Maar slechts bij enkele routes waren de haakafstanden prettig. Als je daarbij de zanderige kwaliteit van de rots in aanmerking neemt, dan is het niet altijd ontspannen klimmen.

Beste tijd om te klimmen
Rawyl ligt op 1770m. Op warme zomerdagen kun je er prima klimmen. Sector 'Paradis','Cry Baby' en sector 'Virus' hebben gedurende de dag relatief veel zon (zuid-west oriëntatie) en daar kan het op zonnige, windvrije dagen erg heet worden. Sector 'Dégot et des Couleurs' ligt op het zuid-oosten en staat vanaf half 1 in de schaduw. Op warme dagen is het er heerlijk, op bewolkte of winderige dagen kan het er fris zijn - het kan geen kwaad om dan een extra trui of jas mee te nemen.

Voorzieningen
Bij het stuwmeer vind je een restaurant. Om een idee van de prijzen te geven: voor het goedkoopste gerecht (polenta met kaas) betaal je 21 frank. Verder zijn er geen voorzieningen. Je mag er wild kamperen - aan het eind van de dam staat een bord met verboden in te rijden, maar daar houdt niemand zich aan. Zowel locals als klimmers maken gebruik van deze weg. Dagjesmensen parkeren bij de stuwdam. Vlak voor het restaurant langs het stuwmeer is een drinkwatertap (zo'n grote houten bak met een stroompje). Voor de dichtstbijzijnde winkels moet je naar het dal. Gratis wifi vind je bij winkelcentrum Migros in Sion.

Nonstop-waardering
Wij geven deze vallei 3 sterren. Sommige routes zijn prachtig, maar de kwaliteit van de rots en de behaking laten te wensen over.

Topo's
- Extrem West van uitgeverij Filidor.
- Escalade en Valais Central, Daniel Blanc en Dominique Lugon.

Foto's
De foto's van Rawyl

Esther
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten