zondag 18 september 2011

Topo Review Schweiz Plaisir / Extrem – Mag het een onsje minder zijn?

Als je ooit in Zwitserland geklommen hebt dan ben je waarschijnlijk in het bezit van één of meer delen van de serie 'Schweiz Plaisir' of 'Schweiz Extrem'. Al vele jaren zijn de topo's van Jürg von Känel/Edition Filidor één van de meest bekende klimtopo's voor Zwitserland. Vele jaren is Jürg von Känel bezig geweest met het in kaart brengen van de klimgebieden in de verschillende regio's in Zwitserland. Na zijn dood heeft zijn familie deze taak overgenomen en brengt onder de naam Edition Filidor nog steeds bijgewerkte edities van deze topo's uit. De Plaisir reeks bevat gebieden met routes voornamelijk tot niveau 6c en bestaat uit de delen Ost, West en Süd. De Extrem reeks bevat gebieden met een hoger niveau klimroutes en bestaat uit de delen West (voorheen Band I) en Band II. Voor exacte informatie over de laatste uitgave kun je het beste even de website van Edition Filidor raadplegen.

De topo's geven een goed overzicht van de belangrijkste klimgebieden van Zwitserland. Per klimgebied is een selectie van routes opgenomen. Dit zijn vaak niet alle routes die je er kunt vinden maar zeker genoeg om je enige tijd te kunnen vermaken. Wat deze topo's erg bruikbaar maakt is het kleine en handzame formaat. Je neemt ze makkelijk mee, zowel naar een sportklimgebied als in een lange route. Maar in dit formaat zit misschien ook het belangrijkste minpunt. Alhoewel Von Känel er in is geslaagd om erg veel informatie op één A6 pagina te krijgen, is deze informatie soms toch te summier. Een duidelijke omschrijving van de aanloop ontbreekt. Het kleine schetsje is soms voldoende, maar kan er ook voor zorgen dat je uren aan het zoeken bent. Eenmaal in een route kun je ook nog al eens de weg kwijt raken als het verloop van de route niet zonder meer duidelijk is. Het tekeningetje waarin meerdere routes op een paar vierkante centimeter zijn ingetekend, biedt dan meestal niet de op dat moment nodige houvast.

Een ander punt van kritiek is de informatie over de afzekering en behaking van de routes. Om te beginnen kan de term 'gut' misleidend zijn omdat er nog twee gradaties hoger zijn ('gut+' en 'super'). De aanduiding van welk maten nuts en friends nodig zijn zou je dan weer op het juiste spoor kunnen brengen. Maar daar zit hem nu het grootste probleem... Wij hebben gemerkt dat deze informatie regelmatig onjuist of onvolledig is. Bij een route met een lengte waar je echt twee keer friend maat 3 nodig hebt om die enigszins fatsoenlijk te kunnen afzekeren staat doodleuk dat je aan één set 1-3 genoeg hebt. In routes waar je geen nut geplaatst krijgt, maar met een friend maat 2 en 3 zonder problemen door kunt klimmen, staat in de topo vermeld dat je alleen een set nutjes maat 1-8 mee moet meenemen. Wat ons daar vooral in stoort is dat door het specificeren van de exacte maten van nuts en friends een nauwkeurigheid wordt gesuggereerd die zeker niet terecht is. Klimmers die dit zonder meer voor waar aannemen, kunnen bedrogen uitkomen. Als je dan toch veilig boven gekomen bent, dan is het de vraag hoe je weer beneden komt. Als je niet kunt abseilen over de route, dan ontbreekt meestal de nodige informatie over hoe je het beste weer beneden komt. Je moet het meestal doen met een simpel pijltje dat aangeeft of je op de top links of rechts moet.

Desondanks een mooie reeks topo's. Wij maken er gebruik van om ons te laten inspireren. Zo hebben we al heel wat leuke gebieden bezocht dankzij de Plaisir-reeks. Voor informatie over de anstieg, de abstieg en het benodigde materiaal voor de langere routes, raadplegen we meestal nog één of meer andere topo's.

Nonstop-waardering: 3,5 sterren

Er komen regelmatig nieuwe edities uit van de topo's. Voor informatie over de meest actuele versie kun je het beste kijken op: www.filidor.ch


Pieter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten