vrijdag 28 augustus 2015

Crag-info: Lehn

Interlaken is natuurlijk vooral bekend om de meren en het uitzicht op de Eiger en het Jungfraujoch. Maar net buiten de stad in de bossen liggen ook een aantal sportklimgebieden. Eén van deze gebieden is Lehn.

De rots en de routes
In Lehn klim je op een hard soort kalkzandsteen. Er zijn zo´n 120 routes, voornamelijk in de zesde- en zevende moeilijkheidsagraad, maar je vindt er ook wel achtstegraadsroutes en een enkele vijfdegraadsroute. De routes zijn steil of (sterk) overhangend.De rots wordt gekenmerkt door veel slopers, schollen, maar ook wel kleine randjes en hier en daar een spleet. De meeste routes zijn ongeveer 25m lang. De waardering van de routes is niet erg consistent. We hebben ons verschillende keren afgevraagd of de waardering wel klopte. Op zich niet erg, maar als je wilt warm klimmen en je verzuurt al compleet in een route die niet moeilijk zou moeten zijn, dan is dat wel jammer.

De behaking
De behaking varieert nogal. Je vindt er goed behaakte routes, zowel wat betreft de kwaliteit van de haken als de afstanden tussen de haken. Maar hier en daar tref je ook touwtjes door zandlopers bij wijze van haak, 'zelfgeknutselde' of loszittende haken. De standplaatsen zijn meestal wel goed (2 haken met ene ketting en een ring).

Beste tijd om te klimmen
Lehn ligt op 700m hoogte, verscholen tussen de bomen. De rotsen hebben een zuid-oost oriëntatie. Als het erg warm is in het dal heb je daar bij het klimmassief minder last van, omdat de bomen een deel van het zonlicht wegnemen. Alleen helemaal bovenin de routes komt de zon. Veel klimmers beginnen hier pas in de middag, als de zon helemaal uit de wand is.

Voorzieningen
In Interlaken vind je alles wat je nodig hebt: een keur aan supermarkten, bakkers, sportwinkels, restaurants, campings, pensions en hotels. Ook kun je lekker zwemmen in de Thunersee. Hou in de zomer wel rekening met een enorme drukte. Als je van rust en stilte houdt moet je niet naar Interlaken gaan. Gratis wifi vind je onder meer bij winkelcentrum Migros. In je busje bivakkeren is op de meeste parkeerplaatsen verboden, maar langs de weg naar Habkern is wel een parkeerplaats waar het kan. Wij kookten elke avond bij de Thunersee - daar mag je parkeren tot 22u en daarna gingen we richting Habkern. Drinkwater vind je aan de Seidenfadenstrasse, naast een school.

Klimmassieven in de buurt
In de buurt vind je nog een aantal klimmassieven die wellicht de moeite waard zijn. 
- Neuhaus (5e, 6e en 7e graads routes)
- Dällenboden (5e en 6e graads routes)
- Luegibrüggli (6e en 7e graads routes)

Nonstop-waardering
Wij waarderen dit gebied met 3,5 sterren. De rots is prachtig maar het verkeerslawaai en de wisselende waardering van de routes nemen wel wat van het klimplezier weg.

Topo's van uitgeverij Filidor
- 'Interlaken'
- 'Extrem West' (Lehn, Luegibrüggli,Neuhaus)
- 'Plaisir West' (Lehn niet, maar wel Neuhaus en Dällenboden)

Foto's
De foto's van Lehn.

Esther
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten