dinsdag 8 september 2015

Crag-info: Bürs

Als het in Margalef veel te warm geworden is om te klimmen en je bent een groot liefhebber van pockets en conglomeraat, dan is er in Oostenrijk een goed alternatief te vinden. In het westen van het land op de grens met Zwitserland ligt Bürs, waar aan het begin van een kloof een aantal mooie conglomeraatwanden te vinden zijn.

De rots en de routes
De massieven in Bürs zijn steile en licht overhangende wanden. De routes zijn over het algemeen lang met lengtes tussen de 30 en 35 meter. Ook zijn er routes van 50 meter die in één of twee touwlengtes geklommen kunnen worden. Er zijn bijna 100 routes, variërend van 5c tot 8c. Klimmers die voornamelijk zesde- of zevendegraads routes zoeken, zijn hier aan het juiste adres.

De behaking
De behaking is redelijk tot goed, maar de afstand tussen de haken is hier en daar wel wat groot.

Beste tijd om te klimmen
Van mei tot oktober kun je hier prima klimmen. Door de noord- en west oriëntatie van een aantal wanden is het ook op warme zomerdagen nog goed te doen. De nabij gelegen rivier kan aan het eind van de dag voor de benodigde verkoeling zorgen.

Overnachten
In en om het nabijgelegen Bludenz zijn diverse campings te vinden. Slapen in je busje of camper is hier niet heel gebruikelijk, maar wordt gedoogd op de parkeerplaats bij de brandweerkazerne van Bürs (100 meter voor het massief). Ook is er een openbare wc bij de ingang van de kloof.

Voorzieningen
Bürs heeft een aantal winkeltjes en tussen Bürs en Bludenz vind je een winkelcentrum (Zimbapark) met diverse grote (sport)winkels en supermarken. Hier is ook gratis wifi. In Bludenz is ook een boulderhal van de ÖAV. In Bürs, ongeveer 200 meter voor het massief bij een speeltuintje, vind je een kraantje waar je drinkwater kunt tappen.

Waardering
Dit gebied is 'klein maar fijn' en we geven het 3 sterren.
 
Topo's
- Extrem Ost
- Sportkletterführer Voralberg; Editie: Panico Alpinverlag; ISBN: 978-3-95611-023-8. Te koop bij de winkel van de ÖAV in de boulderhal in Bludenz.
- Bij het massief vind je ook een topo op een groot bord.

Foto's

De foto's van Bürs.
Pieter
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten