donderdag 23 juli 2015

Crag-info: Monte Bracco en Revello (Po Vallei)

Als je Finale Ligure al gezien hebt of net iets minder ver wil rijden dan kun je ook eens stoppen bij de Po Vallei. Ten noorden van Cuneo en ten westen van de gemeente Saluzzo ontspringt in deze vallei de rivier de Po en je kunt er prachtig klimmen op een aantal relatief kleine massieven. In deze vallei liggen o.a. vijf klimmasieven: Monte Bracco, Revello, Envie, Lungaserra en Rocciarè en in totaal zijn er meer dan 400 routes.

De rots en de routes
Karakteristiek voor alle massieven in deze vallei is dat de rots uit Gneis-gesteente bestaat.

Monte Bracco
Monte Bracco is het meest interessante gebied in deze vallei. Helaas moet je vanaf de parkeerplaats nog wel 300m stijgen om bij het massief te komen. Maar dan wordt je wel getrakteerd op een aantal zeer mooie wanden met prachtige scheuren (vnl 6 en 7e graads). Daarnaast zijn er een aantal makkelijkere routes op minder steile wanden.

Revello
Revello is een wat kleiner massief, maar wel met een kortere en makkelijkere aanloop. De Gneis-rots heeft hier weer een totaal andere structuur dan in Monte Bracco: er zijn veel meer randjes, en ondergrepen, maar ook tref je er wel slopers aan.

Lungaserra
Lungaserra doet wel denken aan Berdorf: verschillende massieven verscholen in het bos, en rots die zich kenmerkt door randjes en gaatjes. (In Lungaserra hebben we zelf niet geklommen alleen bekeken)

De behaking
De behaking die wij gezien hebben (Monte Bracco en Revello) was over het algemeen oké. Soms vind je haken die zelfgeknutsled lijken te zijn en ook de standplaatsen zijn soms wat vreemd, maar we hebben er veilig kunnen klimmen.


Beste tijd om te klimmen
In deze vallei zou je volgens de topo het hele jaar moeten kunnen klimmen, aangezien de oriëntatie op de zon varieert van oost, zuid naar noordwest. Wij waren er eind juni en het was er vochtig warm - ook in de bossen en in de schaduw was het er veel te vochtig om echt lekker te kunnen klimmen. De zomer is zeker niet ideaal om hier te komen, maar de winter, het vroege voorjaar en het late najaar zijn waarschijnlijk prima seizoenen.

Voorzieningen
We hebben geen camping gezien, maar wel een hotel en refugi's (met beperkte openingstijden). Het is hier weinig toeristisch - wij waren de enige niet-Italiaanse klimmers en we werden overal nagestaard. Wellicht kun je aan het begin van de vallei - in Saluzzo - meer accommodatie-mogelijkheden vinden. Bij het massief van Monte Bracco is een mooie parkeergelegenheid gemaakt, vlakbij een riviertje en het bos, waar je prima kunt bivakkeren met een busje. Lager in het dal zijn ook wel plaatsen, speciaal voor campers ingericht. Hier mag je een beperkt aantal uren of dagen staan.
Boodschappen kun je op verschillende plekken in het dal doen. Aan het begin van het dal (vlakbij Saluzzo) vind je een Lidl en in op het industrieterrein van Sanfront is een grote goedkope supermarkt en in het centrum nog een kleinere supermarkt. In Sanfront vind je ook een goede bakker. Wifi hebben we niet gevonden. Op verschillende plekken in de vallei kun je drinkwater tappen. En lekkere, betaalbare pizza's kun je echt overal krijgen ;-)

Waardering
Wij geven deze vallei 3,5 ster.

Topo's
- Andonno e Cuneese (Scassa); Versante Sud
- Falesie del Monviso (Gianluca, Flavio); Edizione Graph Art Manta,  ISBN 9788890309939 2010 

Meer informatie
www.mombracco.it

Foto's
De foto's van Valle Po.©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten