woensdag 15 juli 2015

Topo-review: Andonno e Cuneese


De topo Andonno e Cuneese bestrijkt het zuid-westen van de provincie Piemonte in Italië. In de meeste massieven gaat het om sportklimmen, maar in enkele gebieden kun je ook (korte) multipitches doen.

De weg vinden
De beschrijving van de aanloop, de bijgevoegde plattegrond en de ligging/oriëntatie van het massief bleken niet alijd te kloppen. De nieuwere uitgaven van Versante Sud maken gebruik van GPS-coördinaten. Hopelijk wordt daar in een herdruk van deze topo ook gebruik van gemaakt. Dat zal de aanloop een stuk vergemakkelijken.
Na al deze informatie volgen tekeningen van de massieven en de routes. De tekeningen zijn niet nauwkeurig genoeg om snel de routes te vinden. Kenmerkende details zoals schoorstenen of scheuren zijn vaak niet opgenomen. Gelukkig staan de namen van de routes vaak op de wand geschreven, zodat je je kunt oriënteren. Per route heeft de topo overigens een beschrijving (in het Italiaans). Als er geen naam op de wand staat, kun je (als je een beetje Italiaans kunt lezen) met deze informatie de routes proberen te vinden.

Overige informatie
De topo begint met een inleiding door de auteur, die zich presenteert als Italiaanse sportheld en ontzettend enthousiast is over deze regio. Daarna volgt een uitgebreide schets van de geografische geschiedenis. Daarna volgt de informatie waarom het eigenlijk gaat: de klimgebieden.
De Versante Sud hebben eigenlijk allemaal dezelfde opbouw. Per klimgebied middels pictogrammen aangegeven wat  je er kunt verwachten. Het gaat dan om de gebruikelijke informatie zoals de ligging van het massief (hoogte), oriëntatie t.o.v. de zon, de schoonheid van het massief, de kwaliteit van de behaking, de populariteit van het gebied, het aantal parkeerplaatsen en het type rots. verder staat er per gebied een grafiekje bij met het aantal routes van een bepaalde moeilijkheid.

Wat jammer is, is dat er geen tabel is opgenomen in de topo waarin je in één oogopslag kunt zien wat je in welk gebied kunt doen. Nu moet je eerst de hele topo bladeren op zoek naar bijvoorbeeld de gewenste moeilijkheid en oriëntatie t.o.v. de zon. En met een topo van zo'n 400 pagina's ben je dus wel even bezig.

Verder vind je in de topo een lijst met achtstegraads routes - een zogenaamde 'redpointlijst' van verschillende klimmers met het jaar waarin ze de route hebben geklommen. Deze lijst had wat mij betreft achterwege kunnen blijven - liever had ik wat meer informatie over accommodatie en voorzieningen. Die ontbreekt namelijk volledig in deze topo.

Gebieden
Er zijn 77 klimgebieden opgenomen in de topo, verspreid over 15 valleien rondom de stad Cuneo. Ook enkele gebieden in het zuid-oosten van Frankrijk worden beschreven.
- Valle Po (5 massieven)
- Valle Varaita (1 massief)
- Valle Maira (3 massieven)
- Valle Grana (1 massief)
- Valle Stura e Ubaye (16 massieven)
- Valle Gesso (8 massieven waaronder Andonno)
- Valle Vermenagna (4 massieven)
- Valle Roya e Bevera (8 massieven)
- valle Colla (1 massief)
- Valle Peso (1 massief)
- Valle Elleroalle (1 massief)
- Valle Maudagna (1 massief)
- Valle Corsaglia (2 massieven)
- Valle Tanaro (18 massieven)
- Valle Pennavaira (7 massieven)

Nonstop waardering
Wij geven deze topo 3 sterren.

Topo-gegevens
Titel: Andonno e Cuneese. Falesie e vie moderne. Climbing in Andonno and the valleys of Cuneo. South western Piemont.
Auteur: Severino Scassa
Talen: De topo is hoofdzakelijk in het Italiaans - maar de belangrijkste informatie is ook in het Engels vertaald.
Uitgever: Versante Sud
Editie: december 2009
ISBN: 978-88-87890-89-1
Prijs:€29,50
Verkrijgbaarheid: Wij hebben de topo gekocht in de boekhandel Ipo Grifo op Piazza Europa 3 in Cuneo. Let op: in Borgo s. Dalmazzo is een goed gesorteerde klimwinkel, maar er worden geen topo's verkocht!

Esther
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten