woensdag 22 juli 2015

Topo-review: Valle dell'Orco

Sommige topo's worden slechts uitgegeven om een overzicht te geven van de klimroutes in een bepaald gebied, maar er zijn ook auteurs die een topo uitgeven om hun grote liefde voor een klimgebied uit te dragen. In deze laatste categorie valt zeker de topo Vall dell'Orco van Maurizio Oviglia. Uit alles in deze topo blijkt zijn grote liefde voor dit bijzondere gebied. Naast informatie over de massieven wordt bijvoorbeeld ook de geschiedenis van het klimmen in Orco Valley uitvoerig beschreven. Wie geen zin heeft om al deze verhalen door te lezen kan zich ook eenvoudig weg laten inspireren door de vele prachtige foto's die in de topo zijn opgenomen.

Massieven en routes
De topo is uitermate behulpzaam bij het vinden van de diverse klimmassieven, die door de hele vallei verspreid liggen. Naast de GPS coördinaten van de parkeerplaats en het massief is er er ook tekstueel een duidelijke uitleg over de aanloop. Dit is niet overbodig omdat sommige paden nogal onduidelijk en/of overgroeid zijn. Maar met de aanwijzingen uit deze topo konden we het eigenlijk altijd wel goed vinden.
Ook het routeverloop is duidelijk weergegeven. De routes zijn meestal in een foto ingetekend en daarnaast geeft Maurizio Oviglia ook nog aparte tekeningen van de massieven en de routes. Daarnaast is er vaak nog tekstueel extra uitleg en aanwijzingen over het routeverloop, zeker bij (multipitch) trad-routes waar je geen houvast hebt aan een hakenlijn.
In vergelijking met andere Versante Sud topo's wordt hier maar spaarzaam met picto's gewerkt. De enige picto's s'die gebruikt worden zijn de oriëntatie t.o.v. de zon en de aanlooptijd. Het was handig geweest als ook de hoogteligging van het massief werd genoemd  - de Orco Vallei kent grote hoogteverschillen. Klimmen op het zuiden op grote hoogte kan een groot verschil maken in vergelijking met klimmen op het zuiden lager in het dal. Maurizio Oviglio noemt in de beschrijving van de gebieden wel het beste jaargetijde. Vreemd is daarbij wel dat hij veel massieven geschikt voor voor 'in between seasons'.
In de topo vind je geen aanwijzingen voor voorzieningen - maar die kun je vinden onze crag-review voor dit gebied.

Materiaal
Wat zeker ook bij de trad-routes zeer behulpzaam is, zijn de aanwijzingen over het benodigde materiaal. En hoewel de keuze en hoeveelheid aan zekeringen vaak ook van persoonlijke voorkeur afhankelijk is, geeft Maurizio denk ik een zeer goede indicatie van wat je aan je gordel zou kunnen hangen.

Overzicht
Orco is in alle opzichten een zeer gevarieerd klimgebied. Je vindt er zowel sport-, trad als aid-routes; single- en multipitch routes; cracks, plaat en overhang. Als je onbekend bent in het gebied heb je behoefte aan een overzicht wat je waar kunt vinden. Helaas wordt een dergelijk overzicht niet en de topo gegeven. Hierdoor is het zeker in het begin nogal eens veel bladeren en zoeken om een geschikt gebied en route te vinden. Wel is er een korte lijst opgenomen in de topo met populaire routes.

Waardering
Dit is een mooie en goede topo die de lezer zeker enthousiast zal maken om in Orco te gaan klimmen. Wij waarderen deze topo met 4 sterren.

Gegevens
Titel: Vall dell'Orco
Taal: Engels
Auteur: Maurizio Oviglia
Editie: 2010
Uitgever: Versante Sud
ISBN: 978-88-96634-21-9

Pieter
©2015 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten