donderdag 5 maart 2015

Klimdoelen voor 2015

7b en 7c
Aan het begin van het jaar hebben we onszelf een doel gesteld met klimmen. Pieter wil aan het eind van dit jaar 10x 7c's ( of harder) geklommen hebben en ik wil graag 10x 7b's (of harder) klimmen. Vooralsnog hebben  Pieter heeft al eens een 7c geklommen, maar die telt in dit jaar niet mee. Ik heb vorig jaar mijn eerste 7b geklommen, maar die telt ook niet mee. Het gaat echt om nieuwe routes dit jaar. Ik heb onlangs een 7b en twee keer een 7b+ geklommen, dus dat gaat de goede kant op. Pieter komt erg dichtbij zijn eerste 7c van dit jaar. We zitten nu ook wel in de goede regio om aan onze doelen te werken: Oliana, Cova Gran (Santa Linya) en Terradets hebben veel te bieden op dit niveau.

Puntentelling
In Nederland stelden we ons overigens ook al wel doelen aan het begin van ieder jaar. Maar nu ligt de lat wat hoger omdat we veel meer tijd hebben om te klimmen. Wat nieuw is, is dat we onszelf ook punten geven voor iedere 'prestatie'. Voor het 'onsight' (in 1 keer) klimmen van een route (zonder voorinformatie) krijg je meer punten dan wanneer je een paar pogingen nodig hebt om de route te te doen (redpoint). Aan flash (de route in 1 keer doen met voorinformatie) doen we niet - ik klim niet voor, dus voor Pieter is er geen kans om de route te flashen. Ik doe alles toprope, dus ik heb altijd voorinformatie... Voor het gemak kennen we onszelf maar 2 soorten punten toe: punten voor 'onsight' en punten voor 'redpoint'. Ik onsight officieel niet, maar als ik een route in 1 keer doe, krijg ik toch de punten voor 'onsight'.

De huidige stand van zaken
Hieronder kun je zien hoe onze telling eruit ziet. Pieter klimt beter dan ik, dus hij krijgt voor dezelfde prestatie minder punten. Dus als ik een 7a+ in 1 keer klim (onsight) verdien ik 5 punten. Pieter krijgt voor dezelfde prestatie 3 punten. We zijn van plan om halverwege het jaar de puntentelling te verharden. Na een half jaar klimmen, mag de lat best wat hoger gelegd worden.

 
niveau Esther niveau Pieter redpoint onsight
7c 7c+ 9 11
7b+ 7c 7 9
7b 7b+ 5 7
7a+ 7b 3 5
7a 7a+ 1 3
         
Op het moment dat ik dit schrijf (4 maart), staat de teller op 44 punten voor Pieter èn voor mij. Wat ik niet had gedacht, is dat de puntentelling me helpt om door te zetten. Als ik het moeilijk heb in een route, schieten er gedachten door mijn hoofd als "Ik laat me deze punten niet door mijn neus boren" of "Natuurlijk kan ik dit - die en die route kon ik ook".

NASCHRIFT
Vanmiddag (5 maart) heeft Pieter zijn eerste 7c+ geklommen!

Esther
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten