maandag 12 januari 2015

Bivak met een busje, hoe doe je dat? Deel 2.

Eerder beschreef ik al hoe we slapen, spullen opbergen en ons wassen. Nu het vervolg: koken, de was doen en naar de wc gaan.

Koken
Koken doen we buiten op 1 of 2 branders. We hebben drie kleine pannen en een koekepannetje. We
hebben sinds kort zelfs een 'oven' (ook wel bekend als 'wonderpan'). Deze over past op de brander. Op rustdagen maken we daarmee wel eens zelf brood. Of we bakken bood af als we in een gebied zitten waar geen bakker te vinden is. Als het 's ochtends regent wachten me meestal een droog moment af om snel te ontbijten, of we gaan onder de klep zitten of we zetten een tarp op. Als het 's avonds regent, eten we meestal iets dat we niet hoeven te koken of we gaan ergens eten. Maar als het regent, kunnen we niet klimmen, en vaak is het dan tijd om te vertrekken.
We hebben geen koelkast. Omdat de bus goed geïsoleerd is en we ons voedsel onder het bed in een krat bewaren, blijft het redelijk koel en kunnen we zuivel en groenten goed bewaren. Vers vlees of vis eten we vaak op de dag van aankoop op.

De was
De was doen we als het even kan in een wasserette. Die vind je helaas niet overal, dus dan doen we hem op een zonnige dag op de hand.De bus zelf of de rotsen zijn dan de wasdroger. Sommige klimmers zien we wel eens waslijnen ophangen, maar wij proberen er zo min mogelijk een uitdragerij van te maken. In de winter wassen we wat minder vaak - het op de hand wassen een hele opgave in de kou.

 
Naar de wc
We hebben gen wc in de bus. We nemen meestal een schepje mee en zoeken een beschut plekje in de bosjes op. Vaak heb je een prachtig uitzicht tijdens het toiletbezoek. Beter dan thuis in ieder geval. Heel soms staat er een 'droog' toilet of een wc met stromend water. Dat is natuurlijk helemaal luxe (als je tegen stank kunt).

Esther
©2014 nonstopclimbing.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten