maandag 4 juni 2012

Topo-review: Falaises de Corse

Op dit moment is er maar één topo beschikbaar voor het sportklimmen op Corsica: 'Falaises de Corse' van de FFME. Sinds de eerste versie in 2006 zijn er drie updates verschenen. De laatste versie is van maart 2012. Wij hebben de versie uit mei 2010, deze review is daarop gebaseerd. We hebben de meest recente topo even kunnen inzien, en we zagen qua opbouw en soort informatie geen opvallende verschillen.  Een review van de beschikbare topo's voor de multi-pitch routes volgt later.

De topo is tweetalig: Frans en Engels. De inleiding bestaat voornamelijk uit informatie over flora en fauna van Corsica en praktische informatie (accommodatie, transport  e.d.). Op de achterflap vind je een lijstje met belangrijke telefoonnummers: PGHM, brandweer van Corte en Ajaccio, 112, Meteo Corse.
Voorin de topo is een kaart opgenomen van Corsica met daarin alle massieven, zodat je makkelijk kunt zien waar de massieven liggen. Per massief is een korte beschrijving van de aard en soms ook de geschiedenis van het massief opgenomen. Middels pictogrammen kun je informatie vinden over de belangrijkste kenmerken (soort gesteente, aanloop in minuten, oriëntatie enz.). De routes zijn in foto's van de massieven ingetekend en daar waar geen goede foto te maken was, is het massief getekend. De lijnen geven de route globaal weer. De foto's zijn echter goed genoeg om te zien waar welke route ongeveer moet zitten. Bovendien zijn de massieven vaak zó klein dat je al snel weet waar wat zit.
Per massief is met een kleine plattegrond goed weergegeven hoe je er kunt komen. De topo van 2012 heeft de GPS-coördinaten van de parkeerplaatsen bij de crags opgenomen. Kan handig zijn, want niet alle crags zijn goed te zien vanaf de weg.
In de topo zijn ook enkele multi-pitch routes opgenomen. Mocht je willen multi-pitchen, dan zijn andere topo's daarvoor beter geschikt. In ieder geval moet je ervoor zorgen dat je dan dubbeltouw, extra setjes,  Friends e.d. en heel veel schlinges mee neemt.

Jammer is dat er geen tabel is opgenomen van alle massieven waarin je bijvoorbeeld kunt zien welke moeilijkheidsgraden waar te vinden zijn of waar je beschut tegen wind of regen kunt klimmen. Nu moet je steeds de hele topo doorbladeren op zoek naar een geschikt gebied.

Let op:
Voorin de topo staat dat ze het onzin vinden om het aantal setjes per route te vermelden; tenzij anders is vermeld, zou je er van uit kunnen gaan dat 12 setjes genoeg zijn. Helaas blijkt dit niet altijd waar te zijn. Het kan voorkomen dat, nadat je alle 12 de setjes gebruikt hebt, een aantal haken over hebt... Kijk daarom zelf ook even hoe lang de route ongeveer is en neem eventueel wat meer mee.
- Alle plaatsnamen zijn in het Corsicaans weergegeven. Dit is mogelijk een andere schrijfwijze dan je op je wegenkaart of in je tom-tom aantreft. Achterin de topo staat een Frans-Corsicaans woordenboek van de plaatsnamen van Corsica.
- De topo is niet overal te krijgen op Corsica. Wij hebben hem alleen gezien in Corte en in Ajaccio (in buitensportzaken) en bij een kruidenier in Zonza. In kleine dorpjes bij klimgebieden hebben we hem niet gezien.

Tip
Voor actuele informatie over het klimmen op Corsica, klik hier.

Titel: Falaises de Corse. 1700 voies sur 55 sites
Auteurs: Bertrand Maurin en Thierry Souchard
jaar van uitgave: maart 2012
Uitgeverij: FFME (Fédération Francaise de la Montagne et de la Escalade)
ISBN: 978-2-9526-3884-5
Prijs: €30,-

Non-stop waardering: 3,5 sterren

Esther
©2012 nonstopclimbing.nl

2 opmerkingen:

Ralf zei

Hai Esther,

Er is in ieder geval nog een tweede topo.
"Corse, Paradis de l'escalade', auteur is Martial Lacroix en tp bij veel winkels (zelfs meestel de Super-U) te koop. Overigens ben ik persoonlijk geen fan van dit boek. Per gebied vaak maar een paar routes, en het is vaak onduidelijk hoe je er moet komen. Ik ben dan ook zeker benieuwd naar de topo die jij beschrijft!

Anoniem zei

de Jong dirk
Tijdens mijn reis daar heb ik geen klimtopo gevonden gelukkig was er op de kamping een vriendelijke duitser die er 2 had dat was een geluk, later hebben we diverse topo's geruild, nu heb ik een grote collectie met dank aan Jurgen kleinn

Een reactie posten