woensdag 18 januari 2012

Topo review: Finale Ligure

Zoals we in een eerder bericht al gemeld hebben zijn eind 2011 twee nieuwe topo's verschenen van Finale Ligure. Eén is van Andrea Gallo, een klimmer die sinds jaar en dag top's maakt van Finale. De andere topo is van de hand van Marco Tomassini. Hij heeft nu voor het eerst een uitvoerige topo geschreven van dit gebied.

Finale 8.0 van Andrea Gallo
De topo van Andrea Gallo is drietalig: Italiaans, Engels en Duits. De informatie m.b.t. de routes en de massieven is erg beknopt. Waarschijnlijk is daarvoor gekozen  omdat je anders wel een erg dikke topo zou krijgen als alles in drie talen moet worden weergegeven. Desalniettemin heeft de topo een stevig formaat.

In deze topo worden ongeveer 130 massieven met zo'n 3000 routes beschreven. Het grootste probleem van deze topo is dat de beschrijving van de aanloop naar de massieven veel te wensen over laat. De kans is groot dat je veel tijd kwijt raakt met het struinen door bossen en struikgewas voordat je een massief gevonden hebt. In reactie op het verschijnen van de topo van Versante Sud zijn nu ook voor het eerst de GPS-coördinaten opgenomen van de massieven. Maar deze geven je alleen het eindpunt en niet de beste weg door het struikgewas hiernaar toe.

Voorin de topo vind je een overzichtskaart van alle gebieden en een index. Vervolgens is per massief in pictogrammen weergegeven wat je er kunt vinden. Denk daarbij aan de gebruikelijke dingen als oriëntatie t.o.v. de zon, kindvriendelijkheid', of je er droog kunt klimmen in geval van regen en of je moet omlopen of dat een abseil mogelijk is via de standplaats. Verder is bij elk massief een vaak onduidelijke tekening opgenomen, waar de routes ingetekend zijn. Onhandig is dat je in de tekening niet kunt zien wat het niveau van de getekende route is. Daarvoor moet je in de beschrijving kijken. Op de wanden staan maar enkele namen van routes in hele kleine lettertjes. Omdat er nog steeds nieuwe routes worden geopend, èn omdat deze topo geen duidelijke tekeningen gebruikt, bestaat de kans dat je in de verkeerde route stapt.
Per route wordt weergegeven wie de route geopend heeft, wanneer en met wat voor soort haken. Ook kun je zien of de route van onderaf of van bovenaf is behaakt, wat voor stijl van klimmen vereist is en hoe lang de route is. En er wordt met sterretjes weergegeven hoe mooi de route is.

In de topo staan vele advertenties van lokale gelegenheden. Zo kun je je makkelijk informeren over accommodatie en restaurants. Ook wordt Rockstore, de klimwinkel van de auteur, veelvuldig genoemd. De opbrengst van de topo komt indirect ten goede aan  (her-)behaking van routes. Andrea Gallo is de eigenaar van klimwinkel Rockstore, die de (her-)behaking van vele routes financiert.

Titel: Finale 8.0
Auteur: Andrea Gallo
Uitgeverij: Idee Verticali
ISBN: geen, alleen lokaal verkrijgbaar
Prijs: €38,-
App: Deze topo is nu ook verkrijgbaar als applicatie voor I-Phone.

Verkrijgbaarheid: De topo kun je kopen in de klimwinkel van Gallo zelf (Rockstore) of bij de lokale boekhandel van Finalborgo.

Non-stop waardering: 2,5 sterren


Finale Climbing, door Marco Tomassini (Versante Sud)
De topo van Marco Tomassini is verkrijgbaar in 3 talen: Italiaans, Duits en Engels. De topo is volgens de auteur niet volledig, omdat massieven die niet (meer) veilig zijn en volledig gesaneerd moeten worden niet heeft opgenomen. In de topo wordt bij de massiefbeschrijving wel verwezen naar delen van het massief die niet zijn opgenomen. Bij het zoeken van de routes kan dat handig zijn om te weten. Al met al zijn er ook in deze topo meer dan 130 massieven opgenomen.

Zoals de auteur zelf aangeeft kan het vinden van een massief in Finale in hele opgave zijn door de sterke begroeiing. Er is dan ook veel aandacht besteed aan een uitvoerige en correcte beschrijving van de aanloop. Daarnaast staan in deze topo staan de GPS-coördinaten opgenomen van de massieven en deelmassieven. Ook kun je de tracks naar de massieven van de website van Versante Sud downloaden. Mocht je niet met een GPS werken, dan heb je ook voldoende aan de tekstuele beschrijving van de route maar de massieven.

Ook in deze topo vind je voorin een overzichtskaart en een index. Daarnaast is ook een overzicht opgenomen van alle gebieden en hun oriëntatie t.o.v. de zon. Kan handig zijn als je de zon wilt mijden of juist wilt opzoeken.Per massief staat in pictogrammen uitvoerig weergegeven wat je er kunt vinden. Denk aan de ligging van het gebied (hoogtemeters), oriëntatie, schoonheid, kwaliteit van de behaking, populariteit, 'comfort', parkeergelegenheid, beginnersgebied, of je er kunt klimmen als het regen, kindvriendelijkheid. Verder beschrijft hij in het kort de geschiedenis van een massief en de opmerkelijke routes. Elk massief is voorzien van duidelijke tekeningen. De routes zijn relatief gedetailleerd weergegeven. Verder kun je in de tekening zien welk niveau een route heeft. Verder wordt elke route wordt nauwkeurig beschreven en indien van toepassing een waarschuwing voor de kwaliteit van de behaking.

Wat misschien het meest bijzonder is: hij heeft alle routes opnieuw gewaardeerd. Finale is al een relatief oud gebied. De originele waardering kan soms niet meer geldig zijn omdat sommige routes zijn afgeklommen of omdat er bijvoorbeeld grepen uitgebroken zijn. Tomassini heeft daarom besloten om een wezenlijk aantal routes te herwaarderen zodat de waardering over het hele gebied meer consistent is.

Jammer is dat deze topo geen lokale informatie geeft. Zo staan er geen advertenties in van horeca, accommodatie of klimwinkels. In de topo is wel een aantal profielen opgenomen van klimmers die van belang zijn geweest voor het klimmen in Finale. De opbrengst van de topo wordt deels gebruikt voor (her-)behaking van routes.

Wij vinden het prettig als een topo goede informatie m.b.t. de routes en de massieven verschaft. Deze topo is zeer informatief en de informatie klopt ook nog. De layout is ook veel overzichtelijker dan die van Finale 8.0. Nadeel is echter wel dat de papieren topo nogal omvangrijk is geworden (dikker nog dan Finale 8.0). Mocht je de topo te dik vinden, dan kun je altijd nog kiezen voor de digitale versie voor je telefoon.

Titel: Finale Climbing
Auteur: Marco Tomassini
Uitgeverij: Versante Sud
ISBN:978-88-896634-33-2
Versie: november 2011
Prijs: €35,-
App: Verkrijgbaar als applicatie voor Android èn I-Phone.

Verkrijgbaarheid: bij de boekhandel of bij de Salewa Climbing Shop (van Tomassini) in Finalborgo. Ook kun je de topo o.a bestellen bij Versante Sud.

Non-stop waardering: 4 sterren

Esther

2 opmerkingen:

Daniella zei

wat een werk om alle (?!) routes opnieuw te waarderen. hebben jullie veel verschillen gezien in oude en nieuwe waarderingen? erg leuk dat jullie zo'n uitgebreide topo-vergelijking hebben gemaakt.
groetjes, Daniella

nonstopclimbing.nl zei

Dag Daniella,
We hebben inderdaad verschillen gezien in de waardering en het leuke was dat de herwaardering door Marco Tomassini overeen kwam met onze eigen anatekeningen. Als een route harder of zachter lijkt dan schrijven we dat in de topo erbij. Echt een aanrader hoor, deze topo!
Groeten, Esther

Een reactie posten