maandag 29 augustus 2011

Crag-info: Sanetsch

Op de Col du Sanetch hebben we een aantal Zwitsers ontmoet uit het dal bij Sion. Zij kwamen ieder jaar een paar keer naar deze plaats omdat het, zoals zij zeiden, 'net is alsof je op de maan loopt'. Een veel mooiere beschrijving van dit prachtige landschap op 2200m hoogte kunnen wij niet geven.

De rots en de routes
Als je vanuit het dal bij Sion komt dan zie je iets voorbij de col een paar prachtige kalkwanden. Het gesteente is nog zo scherp dat je er zowel kleding als de huid van je vingertoppen ernstig mee kunt beschadigen ;-). Je kunt in dit gebied sportklimmen, maar je komt hier naar toe voor de lange routes op de sector 'Montons' en 'Rock and Roll'. De aanloop en de abstieg zijn stevig. Je loopt zo'n 100m omhoog door blokkenterrein en dan door geröll. Abseilen kan alleen in een paar routes. Bij de meeste routes loop je terug naar de voet van het massief waarbij er wel een paar steile stukken tussenzitten. In Sanetsch heb je de meeste keus als je routes in de zesde graad beheerst.

De routes die wij gedaan hebben in volgorde van schoonheid:
  • Follomi (max 6b+, 250m)
  • Vain Coeur (max 6b+, 150m)
  • La vita è bella (max 6b, 250m)
  • Pôle et Mique (max 6b, 200m)

Behaking
De routes in Sanetsch zijn over het algemeen zeer netjes voorzien van boorhaken. Met een set friends kun je zelf eventueel de haakafstanden wat verkorten. Helaas zijn er ook een aantal passages waar het niet mogelijk is om zelf zekeringen te leggen en waar toch behoorlijk grote haakafstanden zijn.

De beste tijd
De beste tijd is de zomer. Sanetsch vangt veel wind en we hebben het er aardig koud gehad, ook al was het boven de 20 graden!

Verblijf
Bij het stuwmeer is het toegestaan om te bivakkeren. Je kunt je tentje tussen boulderblokken opzetten of met een busje bivakkeren op de parkeerplaatsen. Er is genoeg stomend water om jezelf mee te wassen, maar het is verschrikkelijk koud! Sommige klimmers hebben we het water ook zien drinken – wij hebben het niet gedaan. Er lopen her en der schapen en koeien...
Je kunt er ook voor kiezen om te logeren bij Barrage Sanetsch, een ietwat kitscherig restaurant-museum-hotel. Je kunt op de col geen boodschappen doen: zorg er dus voor dat je dat al gedaan hebt voor je naar boven gaat! Savièse en Sion liggen hemelsbreed niet ver van Sanetsch af, maar het duurt ongeveer een uur voor je alle bochten en tunnels hebt geslecht...

Topo's:
De meest uitgebreide beschrijving van dit gebied vind je in de topo van de broers Remy (die hier veel routes hebben geopend):
  • 'Escalades Vaud/Chablois/Bas/Valais/Sanetsch, plus de 5000 longeurs pour tous les niveaux: initiation-avancé-extrême', Claude & Yves Remy, Vers-l'Église, april 2010
Wij hebben zelf voor dit gebied gebruik gemaakt van 2 topo's. Beide topo's geven slechts een selectie van de routes in Sanetsch weer:
De foto's
De foto's van Sanetsch

Esther

Geen opmerkingen:

Een reactie posten